A  A  A  A 
Dorp in de Kijker | cultureel jaarthema 2018
Sinds 2001 zet Landelijke Gilden, dé vereniging voor mensen met een hart voor het platteland, elk jaar één dorp per provincie in de kijker. Zo wil ze de mensen van het dorp samenbrengen en de lokale verenigingen stimuleren om de handen in elkaar te slaan. In de provincie Antwerpen viel die keuze dit jaar op … gemeente Zoersel!

Het belooft dus een uniek jaar te worden, waarin we als Zoerselaar  ‘ons dorpsleven’ aan de buitenwereld kunnen tonen.

kers op de taart: landbouwlus
Tussen de vele initiatieven springt één project in het oog: de ‘landbouwlus’. Met dit project, dat we de komende twee jaar zullen uitrollen, willen we onze inwoners en bezoekers opnieuw laten kennismaken met landbouw en natuur. Het moet een leuk en modern landbouwleerpad worden, dat we via drie subthema’s naar alle Zoerselse generaties willen brengen.

subthema ‘zien’
Allereerst zal er een fiets- en/of wandelroute uitgetekend worden, die de drie deelgemeenten met elkaar verbindt. In elk van de drie deelgemeenten wordt een vertrekplaats voorzien. Bovendien wordt ervoor gezorgd dat de lus geschikt is voor iedereen. Wie de route volgt, ‘ziet’ vanzelf hoe belangrijk landbouw en natuur is voor onze gemeente. Meer informatie zult u krijgen via de infoborden die u onderweg van de lus tegenkomt.

subthema ‘zaaien’
Daarnaast ‘zaaien’ ze de kiemen van de plattelandsidentiteit bij onze Zoerselse (school)kinderen via de ‘schooltuinen’. Daar leren de kinderen de natuurwonderen kennen door te zaaien, verzorgen en oogsten.

subthema ‘zorgen’
Samen met de Zoerselse zorginstellingen ‘zorgt’ de gemeente er ten slotte voor dat ook zorgbehoevenden en andere kwetsbare doelgroepen perfect kunnen deelnemen aan de Zoerselse landbouwlus.

Het volledige programma van Dorp in de Kijker 2018, in samenwerking met Leader, vindt u hieronder.


DORP IN DE KIJKER | PROGRAMMA
 
feestelijkheden

concerten/optredens

infodagen

  • dag van de zorg | zorgbeurs | zondag 18 maart
  • erfgoeddag | zondag 22 april
tentoonstellingen


opendeurdagen


ontspanning


markten

 actueel

stand van zaken Publiek-Private Samenwerking (PPS) in Halle-Dorp
In 2010 keurde de gemeenteraad een bestek goed om een visie te ontwikkelen voor Halle, die de eigenheid en het karakter van het dorp behoudt en zelfs versterkt. Het gemeentebestuur wil hiermee onder andere de nodige gemeenschapsinfrastructuur realiseren in haar deelgemeente, en dit op maat van Halle. In 2016 werd deze opdracht toegewezen aan Groep Van Roey nv.
We geven u graag een stand van zaken van de verschillende projecten die in Halle gerealiseerd werden, recent opgestart werden of nog op stapel staan. Lees hier meer.


 


In de kijker
 


Essentie
Hilde Megens & Frans Van Giel 
Cultuurhuis de Bijl
6 t.e.m. 28 januari

 

Buiten-Land
Cultuurhuis de Bijl
3 t.e.m. 25 februari


Lezing Fik van Gestel
over het ontstaan van een kunstwerk
Cultuurhuis de Bijl
woe. 7 februari - 20 uur


Kollektivet
Cultuurhuis De Bijl
don. 11 januari - 20 uur


Film: Sami Blood
Cultuurhuis de Bijl
don. 8 maart - 20 uur
 


Joke van Leeuwen | voorbij de vanzelfsprekendheid
Cultuurhuis de Bijl
don. 25 januari - 20 uur