Gemeente-Stadsmonitor

Meer dan 150.000 Vlamingen namen in het najaar van 2020 deel aan de burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor, georganiseerd door de Vlaamse overheid. De monitor peilt traditiegetrouw om de drie jaar naar de tevredenheid van inwoners doorheen verschillende beleidsthema’s die de leefkwaliteit in de gemeente beïnvloeden. De resultaten werden in juni 2021 gepubliceerd.

De deelnemers gaven onder meer hun mening over de woonomgeving, mobiliteit, samenleven, klimaat en cultuur. Er werd gepeild naar hun tevredenheid, participatie en gedrag. Het Agentschap Binnenlands Bestuur bundelde deze resultaten vervolgens met data uit andere bronnen, samen goed voor zo’n 300 verschillende cijfergegevens. 

enkele Vlaamse cijfers

  • 8 op 10 Vlamingen zijn tevreden over het contact in de buurt, 7 op 10 voelen zich thuis in hun buurt en vertrouwen de buren;
  • 4 op 10 Vlamingen ondervinden hinder door te snel rijden of zwerfvuil;
  • 6 op 10 Vlamingen oordelen dat naar school fietsen niet veilig is voor kinderen, maar zien dit wel positief evolueren;
  • 8 op 10 Vlamingen vinden dat er voldoende groen is in de buurt en 7 op 10 vinden voldoende rustplekken;
  • 1 op 3 Vlamingen heeft veel vertrouwen in het lokaal bestuur, bijna de helft is neutraal en 1 op 5 heeft weinig vertrouwen in het lokaal bestuur.

cijfers van Zoersel

Nieuwsgierig hoe Zoersel het ervan afbrengt? Bekijk het rapport hieronder (bij nuttige documenten) of download onze gemeentescan, raadpleeg een digitale steekkaart naar keuze of stel zelf uw eigen rapport samen via de website van Vlaanderen.