Bye Bye Grass

Dieter Coppens legt uit waarom!de bermen!voor de scholenvolhouden en laatste tips

Klik op bovenstaande foto's om de handige tips van Dieter Coppens te bekijken.
 

Waarom vaarwel zeggen tegen uw strakke grasmat?

Door gazon te verticuteren, bespuiten, bekalken, bemesten en veelvuldig te maaien, groeit er enkel nog gras. Gevolg: insecten, zoals vlinders en bijen, vinden er geen bloemen meer. Maar deze diertjes staan wel in voor de bestuiving van planten die ons later groenten en fruit geven. Moesten er geen insecten meer zijn, dan zouden wij er ook niet meer zijn. We kunnen deze diertjes gemakkelijk helpen. Geef een stukje gazon terug aan de natuur… bijvoorbeeld één vierkante meter niet meer afrijden… stel u voor: minder maaien, meer tijd voor aperitief en er vliegt al eens een vlinder voorbij!

Zoersel heeft op dit moment ...

54.743,50
m² gazon verruigd
8,55
keer de oppervlakte van een voetbalveld verruigd
5.474.350
insecten een woonplaats gegeven
(voorzichtige schatting)

Helpt u mee?

Samen met u willen we een zo groot mogelijke oppervlakte laten verruigen.
U kunt het volgende doen:

  • Kies een mooi stukje tuin (voor, achter of naast uw huis).
  • Maai dat stukje slechts twee maal per jaar.
  • Vul uw aantal vierkante meters verruigde tuin in op onze bijenvriendelijke teller.
     
  • Proficiat! U heeft bijgedragen aan de biodiversiteit van onze gemeente!

fleur uw berm op

Behalve uw tuin kunt u ook ‘uw’ berm deels laten verruigen! Deze bermen zijn openbaar domein. Als gemeente staan we in voor het jaarlijkse onderhoud. Het staat u vrij om uw stuk berm meer natuurwaarde te geven. Maai bijvoorbeeld één strook naast de rijbaan en laat de rest van het gras staan. Maar u kunt evengoed de berm inzaaien met inheemse bloemenmengsels. Dit kunnen we enkel maar toejuichen.

Om te voorkomen dat uw berm gemaaid wordt, voorzien we speciale bermbordjes. Hier kunt u zo’n bermbord aanvragen. Nadien ontvangt u een bericht wanneer er in uw straat gemaaid wordt. U plaatst het bord in uw berm en na de maaibeurt haalt u het opnieuw weg en houdt u het bij tot de volgende keer.

Resultaat? Extra ruimte voor vrolijke bijen. 

aanvraag bermbord

laat het gras maar groeien

Dieter Coppens, Zoerselaar en gepassioneerd natuurliefhebber, ondersteunt onze Bye Bye Grass-campagne en geeft u tips om uw strakke gazon vaarwel te zeggen. De boodschap van de campagne is dan ook duidelijk: laat het gras (en de bloemen, bomen en struiken) maar groeien!

Benieuwd wat Dieter allemaal te vertellen heeft? Lees dan hier snel verder en kom alles te weten over de Bye Bye Grass-campagne!

En alsof dat nog niet genoeg is, post Dieter hier de volgende weken filmpjes met tips om uw tuin bijenvriendelijker te maken. Hou deze pagina dus zeker in de gaten!