coronavirus in onze gemeente | overzicht maatregelen

1. met heel Zoersel tegen corona

Er blijven maatregelen nodig tot zoveel mogelijk mensen volledig gevaccineerd zijn. Sinds 3 december 2021 werden er opnieuw een aantal verstrengingen ingevoerd, die werden aangescherpt op 22 december. Een volledig overzicht van de huidige maatregelen vindt u hier.

Hou er rekening mee dat er in Brussel en Wallonië andere regels gelden. Op www.info-coronavirus.be kunt u de geldende maatregelen in deze gebieden raadplegen. 

2. vuistregels

basisregels

Het Overlegcomité stelt vijf belangrijke regels voorop:

 

 1. Beperk uw contacten zoveel mogelijk.
 2. Spreek buiten af of op een plek die goed geventileerd is.
 3. Maak gebruik van een zelftest als u bij iemand op bezoek gaat.
 4. Draag een mondmasker als een veilige afstand niet gegarandeerd is. Hebt u een kwetsbare gezondheid, dan wordt het dragen van een FFP2 mondmasker aangeraden.
 5. Het is verplicht om vier dagen per week thuis te werken als de aard van uw werk dit toelaat.

mondmasker verplicht

Het blijft verplicht om altijd een mondneusmasker op zak te hebben. U moet altijd een mondneusmasker dragen in volgende omstandigheden (vanaf de leeftijd van 6 jaar):

 • het openbaar vervoer;
 • medische en niet-medische contactberoepen;
 • zorginstellingen;
 • horecazaken (als u zich verplaatst);
 • evenementen, zowel binnen als buiten (eventueel in combinatie met een Covid Safe Ticket, zie hieronder)
 • winkels en winkelcentra;
 • publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, de overheid, cultuurhuizen, feestelijkheden, sportcentra en in de evenementensector;
 • publieke gebouwen;
 • bibliotheken;
 • fitnesscentra;
 • gebedshuizen en gebouwen voor erediensten.

winkelen

 • Naar de winkel met maximaal twee personen (minderjarige kinderen niet meegerekend).
 • In winkels mag er maar één klant per tien m² zijn. Hou afstand van andere bezoekers.

quarantaine en isolatie

vanaf 10 januari

voor (recent) gevaccineerden

Bent u gevaccineerd en hebt u de laatste vijf maanden een tweede prik of boosterprik gekregen, dan moet u na een hoogrisicocontact geen PCR-test meer afleggen en niet meer in quarantaine.

Wees extra voorzichtig in de periode na uw hoogrisicocontact. Ga niet naar feestjes, op restaurant of op café.

voor deels gevaccineerden

Bent u maar deels gevaccineerd en hebt u in de laatste vijf maanden geen tweede prik of boosterprik gekregen, dan moet u na een hoogrisicocontact nog steeds tien dagen in quarantaine.

Vanaf dag 4 mag u uit quarantaine, op voorwaarde dat u tot en met dag 10 dagelijks een negatieve zelftest kunt voorleggen.

voor niet-gevaccineerden

Bent u niet gevaccineerd, dan moet u na een hoogrisicocontact nog steeds tien dagen in quarantaine. Deze quarantaine mag u vanaf dag 7 verlaten. Vanaf dat moment moet u dagelijks, tot en met dag 10, een negatieve zelftest kunnen voorleggen.

Wat bij besmetting?

Bent u besmet met het coronavirus, dan moet u nog steeds in isolatie (ook als u gevaccineerd bent). De isolatieperiode wordt verkort, van tien naar zeven dagen. Hebt u daarna geen klachten meer, dan mag u uit isolatie als u een negatieve zelftest kunt voorleggen.

telewerk

In de sectoren waar dit mogelijk is, wordt telewerk opnieuw verplicht met maximum één terugkomdag per week.

3. feesten en evenementen
 • Geen binnenactiviteiten meer, met uitzondering van musea en sportactiviteiten.
 • Bij evenementen buiten mag er maar één bezoeker per vier m². Vanaf 100 bezoekers is er een circulatieplan nodig.
4. horeca en nachtleven
 • Discotheken en dancings zijn gesloten.
 • Horecazaken sluiten om 23 uur hun deuren.
 • U mag met 6 personen in totaal aan een tafel zitten (tenzij uw huishouden groter is dan 6 personen).
5. Covid Safe Ticket

Covid Safe Ticket (CST)

Voor publieke evenementen vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten, krijgt u enkel toegang als u in het bezit bent van een Covid Safe Ticket.

Covid Safe Ticket in combinatie met mondmaskers

Ook als u op restaurant, café of een concert gaat, zult u een mondmasker moeten dragen én een Covid Safe Ticket moeten tonen. Het gaat hier om:

 • horecazaken (als u zich verplaatst);
 • schouwburgen;
 • concertzalen;
 • culturele centra;
 • cinema’s;
 • musea;
 • indoor pretparken;
 • evenementen vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten.

wat is een CST of coronapas

De coronapas of het Covid Safe Ticket (CST) is een manier waarmee u kunt bewijzen dat u ofwel minstens twee weken volledig gevaccineerd bent, maximaal 6 maanden geleden hersteld bent van het coronavirus of een recente negatieve coronatest hebt afgelegd.

De geldigheidsduur van die coronatest is afhankelijk van precieze test die u hebt afgelegd. Een PCR-test is geldig vanaf de dag van de test plus twee dagen. Een snelle antigeentest is geldig vanaf de dag van de test plus één dag.

hoe bekomt u een CST

De makkelijkste manier om aan de coronapas te geraken is via uw smartphone. Daarvoor moet u de gratis CovidSafeBE-app downloaden en installeren. Na installatie moet u zich aanmelden met een digitale ID (zoals Itsme) en zijn uw certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.

Als iemand naar uw coronapas vraagt, moet u de QR-code op uw smartphone tonen. Die kan dan worden gescand. Er wordt ook naar uw identiteitskaart gevraagd, zodat ze kunnen nagaan dat u niet met iemand anders zijn coronapas op stap bent.

Ook zonder smartphone is het mogelijk om aan een coronapas te geraken. Zo kunt u zich aanmelden op overheidswebsites zoals Mijn Burgerprofiel, Mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Daar kunt u uw coronapas digitaal opvragen. U hebt er wel uw e-ID met pincode en kaartlezer of een digitale sleutel (zoals Itsme) voor nodig. U kunt uw coronapas krijgen als pdf die u dan kunt afdrukken.

U aanmelden op die overheidswebsites is niet voor iedereen weggelegd. Wie minder computervaardig is, kan ook een coronapas telefonisch opvragen. Dan wordt het via de post verstuurd. Let wel: dit kan niet voor een coronapas op basis van een negatieve test, omdat de coronapas langer onderweg zou zijn dan de test geldig is.

U kunt uw coronapas telefonisch aanvragen (voor Vlaanderen) 24 op 24 uur op het nummer 078 78 78 50.

hulp

Wie hulp nodig heeft bij het opvragen van de coronapas of bij het afdrukken ervan kan terecht in onze bibliotheken tijdens de openingsuren of bij de dienst burgerzaken in het administratief centrum (Handelslei 167) na afspraak.

6. kinderen en jeugd

kinderopvang

 • Kinderen blijven welkom, tenzij ze ziek zijn of in verplichte thuisisolatie verblijven.

Op www.opgroeien.be vindt u actuele informatie en veel gestelde vragen over het coronavirus. Het nieuwe agentschap Opgroeien van de Vlaamse overheid bundelt de krachten van Kind en Gezin en Jeugdhulp. 

7. scholen

Vanaf 6 december gelden er strengere regels in het onderwijs.

 • De mondmaskerplicht vanaf 6 jaar geldt ook in het onderwijs.
 • Een klas moet al in quarantaine van zodra er twee besmettingen worden vastgesteld.
 • In elke klas moet verplicht een CO2-meter aanwezig zijn. Als de waarde boven 1.200ppm gaat, moeten de leerlingen de klas verlaten.
 • De kerstvakantie begint voor de kleuterschool en lagere school al op 18 december en duurt dus drie weken (tot en met 9 januari).
 • In het middelbaar onderwijs wordt overgeschakeld op hybride onderwijs, wat wil zeggen dat maar 50% van de klassen aanwezig mogen zijn op school. De andere klassen volgen thuisonderwijs. De examens kunnen gewoon doorgaan.
 • Buitenschoolse activiteiten worden verboden.

Mag mijn kind naar de les? 

De Eerstelijnszone Voorkempen werkte twee duidelijke folders uit waarmee ouders kunnen bepalen of:

8. dienstverlening gemeente, bib en spelotheek

dienstverlening gemeente & ocmw

U moet voor onze gemeentelijke diensten een afspraak maken. Dit kan u telefonisch of per mail doen. Voor de diensten bevolking en burgerlijke stand kunt u ook online een afspraak maken.

e-loket

Voor een groot aantal zaken kunt u terecht bij ons e-loket. Op ons e-loket kunt u heel wat documenten online aanvragen zonder een bezoek te brengen aan ons administratief centrum.

Kunt u toch niet bij het e-loket terecht? Neem dan via onderstaande gegevens contact met ons op.

afdeling mens en welzijn
afdeling omgeving
afdeling infrastructuur
afdeling vrije tijd
afdeling personeel en organisatie
afdeling bestuur en beleid
afdeling financiën

bibliotheek

Onze bibliotheekmedewerkers zullen op regelmatige basis de aanraakschermen, publieke tafelbladen, stoelen, deurklinken … grondig ontsmetten.

Bekijk best op voorhand online de catalogus, zodat u doelgericht kunt kiezen. Alle informatie en werkwijze vindt u terug op de website van de bibliotheek

9. reizen

Om te reizen binnen de Europese Unie heeft u een coronacertifaat nodig. Dit is het bewijs dat u gevaccineerd bent tegen corona, negatief test op corona of hersteld bent van corona.

Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven afgeraden.

De controles op het invullen van het Passenger Locator Form en het bezit van een digitaal coronacertificaat worden aangescherpt.

Wat is een COVID-certificaat?

Uw persoonlijk COVID-certificaat verkrijgen, kan eenvoudig via de CovidSafeBE-app. U kunt het certificaat ook aanvragen via MijnGezondheid.be of Mijn Burgerprofiel (zie rechts bovenaan op deze website). Er bestaan drie verschillende soorten certificaten:

 • Een vaccinatiecertificaat: dit bewijst dat u volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus.
 • Een testcertificaat: hiermee bewijst u dat u een COVID-19-test aflegde met een negatief resultaat.
 • Een herstelcertificaat: dit toont aan dat u hesteld bent van COVID-19 na een eerdere positieve test.

Waarvoor heb ik een COVID-certificaat nodig?

Het certificaat dient als bewijs dat u vrij bent van corona en dat u dus veilig kunt reizen voor uw werk of om privéredenen.

Hoe gebruik ik de app?

Download de officiële CovidSafeBE-app op uw mobiele toestel. Maak een taalkeuze en beantwoord drie vragen die uitwijzen welke COVID-certificaten voor u beschikbaar zijn. Hierna kunt u aanmelden met een digitale ID (zoals itsme) en zijn uw certificaten beschikbaar om te downloaden en te bewaren.

Hier kunt u de app downloaden voor iOS en downloaden voor Android.

Voor meer informatie kunt u terecht op de officiële website van CovidSafeBE.

terugkeer als inwoner na een verblijf in het buitenland

De controles op het invullen van het Passenger Locator Form en het bezit van een digitaal coronacertificaat worden aangescherpt.

De regels worden verstrengd als u terugreist uit een Europees land waar een gevaarlijke virusvariant circuleert, ongeacht welke kleurencode het land heeft. Als u nog niet volledig gevaccineerd bent, volgt u bij terugkeer de volgende procedure:

 • u neemt op de dag van terugkeer een PCR-test af en blijft in quarantaine tot u het resultaat kent. Deze test is niet nodig als u de voorbije 72 uur al een negatieve PCR-test had.
 • u neemt opnieuw een PCR-test af op dag 7.
 • bij een positieve PCR-test heeft u een isolatieplicht van 10 dagen, die niet onderbroken kan worden.

Voor de kleurzones gelden volgende regels:

 • Terugkeer uit groene of oranje zone: geen verplichte test of quarantaine nodig. Hou er rekening mee dat de status van een zone tijdens uw verblijf kan wijzigen.
 • Terugkeer uit een rode zone:
  • Beschikt u over een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie, een recente negatieve PCR-test (jonger dan 72 uur) of een herstelcertificaat, dan moet u niet in quarantaine.
  • Als u zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (op dag 1 of 2), hoeft u niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar moeten niet verplicht getest worden.
 • Terugkeer uit zone met heel hoog risico (“variants of concern”):
  • Verplichte quarantaine van tien dagen met een PCR-test op dag 1 en en dag 7.
  • Ook als u volledig gevaccineerd bent of reeds in het land zelf een negatieve test hebt afgelegd, moet u verplicht in quarantaine.

aankomst in België als niet-inwoner

 • Aankomst uit groene of oranje zone: geen verplichte test of quarantaine nodig.
 • Aankomst uit een rode zone:
  • Beschikt u over een digitaal coronacertificaat met volledige vaccinatie, een recente negatieve PCR-test (jonger dan 72 uur) of een herstelcertificaat, dan moet u niet in quarantaine.
 • Aankomst van buiten de Europese Unie: deze persoon moet volledig gevaccineerd zijn met een door Europa erkend vaccin én een PCR-test afleggen op de dag van aankomst. Is deze test negatief, hoeft deze persoon niet in quarantaine.
 • Aankomst uit zone met heel hoog risico (“variants of concern”):
  • Inreisverbod voor niet-Belgen die niet in België wonen en zich de afgelopen 14 dagen in een zone met heel hoog risico verbonden. Voor vervoerspersoneel en diplomaten die een essentiële reisverplaatsing doen, geldt een uitzondering. Zij moeten 10 dagen verplicht in quarantaine met een PCR-test op dag 1 en dag 7.

vertrek naar het buitenland

Als u over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kunt u binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Hou rekening met afwijkende of bijkomende voorwaarden van het land waarnaar u reist. Controleer vooraf de precieze reisvoorwaarden van uw bestemming op diplomatie.belgium.be. Zo voorkomt u onaangename verrassingen.

Inmiddels worden alle terugkerende of aankomende reizigers gecontroleerd op het invullen van het Passenger Locator Form (PLF). Ook de deelstaten en lokale besturen hebben het toezicht op testing, tracing, quarantaine en isolatie voor terugkerende reizigers opgedreven.

In de meeste gevallen moet u een negatieve PCR-test kunnen voorleggen als u op reis vertrekt. Vanaf dinsdag 15 juni kunt u hiervoor terecht in het test- en triagecentrum Voorkempen voor het afnemen van zo'n test.

 • Hiervoor moet u eerst telefonisch (03 380 23 61) een afspraak maken. Dit kan elke werkdag tussen 10 en 12 uur en tussen 14 en 16 uur. 
 • Er wordt een afspraak gemaakt voor uw test. Let op! U kunt zichzelf enkel laten testen op werkdagen tussen 14 en 15 uur.
 • U ontvangt binnen de 24 uur per mail het resultaat van uw test.
 • Toch een test nodig in het weekend, omwille van uw vertrekuren of reistijd, dan kan dit 24/7 in het testcentrum van Brussels Airport.

Op werkdagen kunt u ook steeds terecht in onderstaande labo's:

10. betrouwbare informatie en faq

Hebt u nog bijkomende vragen over federale coronamaatregelen of het COVID-19 virus?  

Gelieve voor vragen met betrekking tot COVID-19 NIET te bellen naar de noodnummers 101 en 112. Deze zijn enkel bedoeld voor dringende oproepen. 

meertalige info over de coronamaatregelen 

De maatregelen om het coronavirus in te dammen zijn ingrijpend en niet altijd eenvoudig. Om de curve af te vlakken moet iedereen mee aan boord: ook de landgenoten die nog net te weinig Nederlands spreken.  

Daarom heeft het Agentschap voor Integratie & Inburgering de recentste maatregelen tegen corona vertaald naar meer dan 17 talen. U vindt deze op hun website in postervorm met illustraties én voorgelezen terug. Kent u iemand die anderstalig is? Vertel hem of haar dan over dit platform. 

11. wat te doen bij (vermoeden van) corona?

De Eerstelijnszone Voorkempen werkte duidelijke folders uit die u vertellen welke stappen u moet nemen als

Een eerstelijnszone is een samenwerkingsverband tussen alle zorg- en hulpverleners in de aangesloten gemeenten en de lokale besturen. Gemeente & ocmw Zoersel behoort tot de eerstelijnszone Voorkempen, samen met de gemeenten Malle, Brecht, Schilde, Zandhoven en Wijnegem. 

12. contact-tracing

Sinds maandag 11 mei 2020 startte de Vlaamse overheid met telefonische contactopsporing, om in kaart te brengen wie er besmet is met het virus én met wie deze persoon allemaal in contact is gekomen. Ook fraudeurs maken hier gebruik van. Een contactopsporingspeurder zal enkel en alleen via het vaste nummer 02 214 19 19 met u contact opnemen. Als dit via sms gebeurt, krijgt u een bericht van het nummer 8811. Waakzaam zijn is de boodschap!

Sinds 30 september kunt u gebruik maken van Coronalert, de corona-app. Deze app is gratis en helpt om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. U kunt deze downloaden voor iOS in de App Store of voor Android in de Google Play Store. Hier vindt u meer over de app