A  A  A  A 
Nieuws rond vrije tijd
Op zondag 27 augustus wordt De Schakel, de fietshappening die u op de mooiste plekken van de Antwerpse Kempen brengt, weer georganiseerd. Zo kunt u mee ‘schakelen’ van Meersel-Dreef tot Veerle en van Mol-Rauw tot Vorselaar. Ook onze mooie gemeente zit in de route. Smeer uw benen in en spring op uw fiets.
Exact tachtig jaar geleden werd de grootste wielrensters van onze streken geboren. Onze Zoerselse Yvonne Reynders reeg in de jaren 60 de wereldtitels en wielerrecords aan elkaar. Ze wordt in het najaar nog officieel door ons gehuldigd, maar vandaag brengt onze burgemeester alvast een bloemetje.
De vluchtelingenstroom in 2015 - nu nog steeds zeer actueel - raakte bij Zoerselse kunstenaar Jean Coen een gevoelige snaar. Hij wilde deze mensen kost wat kost helpen. Hij zette het project ‘500 vluchtelingen in Zoersel’ op poten, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Het resultaat: een ontroerende samenwerking en een beklijvende tentoonstelling.
Zorgt u voor uw zorgbehoevende echtgenoot, ouder, broer, zus, zoon, dochter …? Dan bent u een ‘mantelzorger’ én verdient u een hele grote pluim! Die pluim krijgt u van ons in de vorm van een heerlijk (gratis) verwendagje op vrijdag 15 september. Schrijf snel in!
de Tripfixer 11/07/2017
Geen idee wat u deze zomer kunt doen? Of zoekt u een plan B bij regenweer? De Tripfixer vindt voor u de meest geschikte activiteit in de provincie Antwerpen!
zomerbuurtbabbels 30/06/2017
Zin om uw buren en uw gemeentebestuur beter te leren kennen? Dan nodigen we u uit op één van de zomerbuurtbabbels in juli en augustus. Het plaatselijk buurtcomité staat alvast klaar met een tap, zodat de kelen op tijd en stond gesmeerd worden.
Iedereen heeft al wel eens een vraag of een probleem. De meeste jongeren kunnen hiervoor terecht bij vrienden of ouders. Jongeren in de jeugdhulp kunnen zich ook – ongeacht hun leeftijd – laten bijstaan door een vertrouwenspersoon.
Er zijn opnieuw besmettingen met vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij twee hobbyhouders in de provincies Luxemburg en Henegouwen. Als gevolg geldt er sinds woensdag in heel het land een verbod op verkoop van pluimvee op openbare markten en zijn alle verzamelingen met pluimvee verboden.
Het reglement evenementenspeerpuntactie is op de gemeenteraad van mei goedgekeurd. Dit reglement bestond al voor jeugd- en sportverenigingen, maar socio-culturele verenigingen vielen in het verleden uit de boot. Nu zijn ook deze verenigingen vrijgesteld van retributie bij de organisatie van grote evenementen die de naam van onze gemeente mee uitdragen buiten de gemeentegrenzen.
Veel had het niet gescheeld of het was beeld noch klank op de zomerse vrijdagavonden in het park van Halle. Via een oproep vond het gemeentebestuur gelukkig een nieuwe en gedreven organisator: Kristel Van Loon van vzw Vwala. Bent u ook benieuwd naar het programma van 2017?
Met de zomervakantie voor de deur, is de kans groot dat u deze weken uw reisdocumenten in orde brengt. Hou hierbij rekening met de nieuwe, strengere normen voor pasfoto’s op uw identiteitskaart. En als u van plan bent in het buitenland met de auto te rijden, bekijk dan ook even de foto op uw rijbewijs.
Sinds woensdag kunt u online inschrijven voor onze zomerwerking. De plaatsen tikken weg terwijl u dit leest, dus snel zijn is de boodschap!
De zomermaanden komen in zicht. Voor uw kroost betekent dit weer twee heerlijke maanden zonder school en héél véél (buiten) spelen! Zoekt u nog leuke zomeractiviteiten voor uw kind(eren) tussen 4 en 14 jaar (geboortejaar 2002 - 2013)? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie! De voorinschrijvingen voor workshops, themakampen en uitstappen starten vandaag.
Gek van culinaire verwennerijen en/of benieuwd naar heerlijke streekgebonden producten? Combineert u deze lekkernijen nog het liefst met een fietstochtje door het groen? Dan heeft het Land van Playsantiën deze zomer heel wat fijne uitstapjes voor u in petto.
De lokale handelaars van Sint-Antonius zetten u graag in de bloemetjes tijdens hun lenteactie. Koopt u iets in één van de deelnemende handelszaken, dan maakt u kans op een prachtige bos bloemen!
Al het hele schooljaar werkt iedereen van gemeentelijke basisschool Beuk & Noot aan het kunstproject ‘Vreemde Vogels’. In mei kunt u de kunstwerken bewonderen in de etalage van enkele Zoerselse handelaars. Bovendien wordt de school tijdens de opendeurdag omgetoverd tot een heus museum.
Eén op de drie landgenoten kampt(e) al eens met psychische problemen. Misschien hebt u er ook al mee geworsteld, of overkwam het iemand die u kent? Erover praten blijft echter een torenhoge opdracht. Via ‘stigWA’, een project van psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis, AZ Sint-Jozef en gemeente & ocmw Zoersel, maken we komaf met het taboe.
In de ontmoetingsruimte van woonzorgcentrum de Buurt kunt u sinds 10 april een beeldhouwwerk van Mariette Coppens (85) bewonderen. Ze gaf dit kunstwerk voor onbepaalde duur in bruikleen aan het centrum, waar ze sinds kort ook zelf verblijft.
word vrijwilliger!  14/04/2017
Hebt u wat vrije tijd over, en wilt u die graag zinvol invullen? Of bent u zelf op zoek naar iemand die gemotiveerd en vrijblijvend hulp kan bieden? Dan bent u bij ons vrijwilligerspunt aan het juiste adres.
De Erfgoeddag staat dit jaar helemaal in het teken van het thema ‘zorg’. Als gemeente die dit thema hoog in het vaandel draagt, een ideale kans om u meer te vertellen over één van de bekendste zorginstellingen van Zoersel: ZNA Joostens.
Leven uw kinderen zich bij mooi weer graag buiten uit? En woont u in een buurt waar veel jonge kinderen opgroeien? Dan is een speelstraat de ideale manier om hen bij elkaar te brengen en samen onbezorgd en veilig buiten te laten spelen.
Eén op de drie thuiswonende 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Eén val kan op die leeftijd helaas al heel wat vervelende gevolgen hebben. Door uw woning en levensstijl (of die van uw ouders) nu al een klein beetje aan te passen, zorgt u ervoor dat u langer in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.
Fik van Gestel is geen onbekende in de schilderswereld. U vindt zijn werk terug in de collecties van onder andere het Museum van Hedendaagse kunst van Antwerpen, het Vlaams Parlement, de Europese Centrale Bank … Van 1 tot en met 23 april kunt u enkele van zijn schilderijen ook bewonderen in de Bijl. © foto Marc Van Outrive
Was u dit jaar van plan om wat meer te onthaasten met een goed boek, maar hebt u geen inspiratie? Doe dan mee met de Boekenbingo!
Monnikenheide organiseert ook dit jaar ‘Gewoon Spelen’, een speelpleinwerking voor kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met een (vermoeden van) beperking. Nieuw dit jaar is dat zij elke week ook een uitstap op de planning hebben staan! Er wordt gespeeld in Malle, Zandhoven en Zoersel.
Zoerselaars op een eenvoudige manier laten kennismaken met nieuwe media, dat is het doel van de vrijwilligers bij digidak. Wilt u uw computer-, tablet- en/of smartphonevaardigheden ook opkrikken? Schrijf dan in tijdens de inschrijvingsronde in maart.
Op 23 maart organiseren we een nieuwe fietsenverkoop, maar vanaf dit jaar ziet de procedure er net iets anders uit. De fietsen worden nog steeds per opbod verkocht, maar de verkoop zelf zal vanaf nu online verlopen.
Groter, veiliger en aantrekkelijker: dat is het fietsnetwerk Kempen anno 2017. Daar moeten onder meer 100 kilometer nieuwe trajecten en 50 extra knooppunten in onze buurt voor zorgen.
De kracht van vrijwilligerswerk in onze gemeente valt niet te onderschatten. Vrijwilligers maken het buurtgevoel sterker en betekenen veel voor onze lokale gemeenschap. Tijdens de week van de vrijwilliger - van 4 tot 12 maart - zetten we u daarom graag op nummer één!
Jongens houden van voetbal en meisjes van dansen. Juist? Fout! Tijdens de Jeugdboekenmaand in maart maakt de bibliotheek komaf met het hokjesdenken. Onze bibliotheekmedewerkers selecteerden een aantal supertoffe boeken, die je meenemen naar een wereld waar de typische jongens- en meisjesdingen niet bestaan.
Hebt u voor onze gemeente (of regio) een goed idee rond landbouw- en natuureducatie, het vrijwaren en ontwikkelen van de open ruimte of armoede en kwetsbaarheid op het platteland? Dan maakt u kans op een ‘LEADER’-toelage tot maximaal 100.000 euro voor een periode van 2 jaar (goed voor maximaal 65% van de totale projectkost).
Zin in een nieuwe uitdaging nu de alcoholvrije maand februari ten einde loopt? Doe dan mee met Dagen Zonder Vlees en daag uzelf uit om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Meedoen kan al vanaf één dag per week. De actie loopt van 1 maart tot 15 april.
Monnikenheide organiseert gedurende vijf weken ‘Gewoon Spelen’, een speelpleinwerking voor kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met een (vermoeden van) beperking. Nieuw dit jaar is dat zij elke week ook een uitstap op de planning hebben staan! Er wordt gespeeld in Malle, Zandhoven en Zoersel
Hebt u een band met een project in een ontwikkelingsland? Of hebt u er misschien zelf eentje opgestart? Weet dan dat u uw project jaarlijks kunt laten registreren als ‘Zoersels derdewereld project’. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan geeft gemeente & ocmw Zoersel uw project graag een duwtje in de rug.
Op 31 maart, 1 en 2 april gaan we weer met z’n allen op jacht naar rondslingerende peuken, blikjes, flessen ... Wilt u ook graag helpen? Trommel dan nog wat buren of vrienden op om samen een deel van Zoersel zwerfvuilvrij te maken.
De DrugLijn en Stichting tegen Kanker slaan de handen in elkaar voor de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Tournée Minérale’. De campagne roept alle Belgen op om in februari 2017 alcohol een maand lang af te zweren. Februari 2017 wordt dé alcoholvrije maand, al meer dan 50.000 mensen en heel wat bedrijven, steden en organisaties doen mee. U ook?
Gisteren vierden we de meest poëtische dag van het jaar en hét startschot van de Poëzieweek, de Gedichtendag. Ook in onze nieuwsbrief geven we graag aandacht aan de woordenkunstenaars onder ons. We vroegen enkele getalenteerde Zoerselaars om in hun pen te kruipen en u mee te laten genieten van hun leuke, mooie, humoristische gedichten.
Op zondag 15 januari reikte gemeente & ocmw Zoersel de cultuurprijs 2016 uit. De eer was deze keer weggelegd voor de vrijwilligers van de jeugdherberg ‘Gagelhof’, die er met hart en ziel voor zorgen dat de herberg op volle toeren blijft draaien. Zonder hun inzet zou er van een jeugdherberg in Zoersel wellicht al lang geen sprake meer zijn.
Wilt u een feest voor uw straat of buurt organiseren? Dan is de aanloop naar de Vlaamse feestdag en uiteraard 11 juli zelf een uitgelezen moment om dat in de praktijk om te zetten. U komt dan immers in aanmerking voor een feestcheque tot 170 euro!
Ook dit jaar kunt u weer bij ons terecht voor een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken. U ontvangt per officieel inwonend gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2017.
Hoewel poëzie vaak over ernstige onderwerpen gaat, wordt er in poëtenland ook heel wat afgelachen. De Poëzieweek van 2017 – met humor als thema – geeft dit jaar aandacht aan gedichten die ‘serieus’ op uw lachspieren werken. Ook in Zoersel heeft de Poëzieweek een vaste stek binnen het cultureel aanbod, mét een vierde editie van ‘dichter in huis’.
De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst (IOED), waar ook gemeente & ocmw Zoersel deel van uitmaakt, krijgt een subsidie van maar liefst 364 000 euro om een intergemeentelijk onroerend erfgoedbeleid uit te stippelen.
Het nieuwjaarszingen, waarbij honderden kindervoetjes van deur tot deur gaan om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen, is een hartverwarmende traditie in onze gemeente. Hoewel er elk jaar heel wat inspanningen gedaan worden om de straten proper te houden, liep het vorig jaar toch nog fout. Let u er dus mee op dat het afval niet op de straat belandt?
Begin december vond in Iran een internationaal theaterfestival plaats. Theater Stap kaapte er verschillende prijzen weg met het stuk ‘De Bank’. Zoerselaars Marc Bryssinck, artistiek leider en Ingrid van den Bergh, algemeen coördinator, staan mee aan de wieg van dit professioneel inclusief gezelschap. Een 20-tal acteurs, voornamelijk met het syndroom van Down, brengen theater van topniveau.
Nieuwjaar vieren zonder stress of parkeerzorgen? Dat kan ook dit jaar weer met de feestbussen van De Lijn! Vanaf maandag 19 december kunt u uw gratis busticket afhalen.
31 december, oudejaarsdag… Elk jaar trekken honderden kinderen die dag al zingend door de straten van onze drie deelgemeenten. U hebt de liedjes toch al – samen met uw kinderen – geoefend? Neen? We geven u alvast enkele liedjes mee én zochten voor u uit waar die traditie eigenlijk vandaan komt.
Niet alle Zoerselaars kunnen de feestdagen doorbrengen met familie en/of vrienden, en voelen zich tijdens deze periode vaak eenzaam. Een kaartje in de brievenbus van een vriendelijke (on)bekende betekent veel voor hen. Doet u ook mee? Pen uw allermooiste wens dan neer op één van de wenskaartjes van ons vrijwilligerspunt.
Hou zaterdag 10 en/of zondag 11 december alvast vrij in uw agenda, want dan organiseert gemeente & ocmw Zoersel, samen met enkele Zoerselse verenigingen, wereldraad Zoersel en welzijns- en gezondheidsraad Zoersel, de 20ste editie van haar cadeau- en kerstmarkt ‘over de grenzen heen’.
Wie nood heeft aan een stille studieplek, motivatie haalt uit het samen studeren met anderen of thuis teveel afgeleid is, vindt binnenkort een stille studieplek - mét draadloos internet - in de bib van Zoersel of in het Koetshuis in het park van Halle.
Is vuurwerk afsteken voor u onslosmakelijk verbonden met het inzetten van het nieuwe jaar? Doe het dan vooral doordacht én met toelating.
Vijf jaar geleden, op 20 oktober 2011, ondertekende gemeente & ocmw Zoersel een stedenbandovereenkomst met Bohicon in Benin. Sinds de ondertekening is er – hier in Zoersel en ter plaatse in Afrika – hard gewerkt rond verschillende activiteiten, initiatieven en projecten. We geven u graag een stand van zaken.
Kinderen en jongeren recuperen vaak sneller van een negatieve ervaring of tegenslag. Toch is die veerkracht verschillend van kind tot kind. Weet u bijvoorbeeld op welke momenten uw kind wat extra steun kan gebruiken, of wanneer het een duwtje in de rug nodig heeft? We geven u graag enkele tips mee.
Art Fan (fan van kunst) verenigde 20 jaar lang kunstminnaars en kunstenaars die zich bezig hielden met tekenen, schilderen, keramiek, grafiek en/of juweelontwerp. Oorspronkelijk zo’n honderdtal leden bezochten heel regelmatig tentoonstellingen in de driehoek Amsterdam, Düsseldorf en Parijs. De vereniging besloot er echter een punt achter te zetten en het geld dat ze nog in ‘kas’ hadden afgelopen dinsdag te schenken aan de Facktorij.
Kunt u ook zo genieten van een fikse wandeling langs mooie plekken in uw buurt? Houdt u daarnaast ook van gezellig tafelen en culinair verwend worden? Dan zijn de culinaire wandeltochten van het Land van Playsantiën - in Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel - zeker iets voor u. Vooral tijdens de koudere maanden is deze combinatie erg geliefd.
Op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. WO I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld. Heel wat gebeurtenissen vandaag de dag hebben hun oorsprong in ’14-’18. We nemen daarom al enkele jaren het initiatief om de 11-novemberherdenking niet onopgemerkt te laten voorbijgaan. Ook dit jaar bent u van harte welkom bij de herdenkingsplechtigheden volgende week vrijdag.
Zesentwintig jaar na de eerste opening heropent het Lindepaviljoen, ditmaal in een heel ander jasje, nu zondag officieel zijn deuren. Vanaf maandag kunt ook u er een kijkje gaan nemen. Op vraag van gemeente & ocmw Zoersel toverde vzw Toerisme Zoersel het Lindepaviljoen met een multimediashow en een vertel-, belevings- en tentoonstellingsruimte om tot een fris en eigentijds museum.
Hebt u zin om voor Zoerselse ambiance te zorgen tijdens de zomermaanden in het park van Halle? Beschikt u bovendien over het nodige organisatietalent en voldoende ervaring om dit tot een goed einde te brengen? Dan wordt u misschien de nieuwe organisator van ‘parkplezier’!
Eind januari 2017 is het weer zo ver. Dan vindt in Vlaanderen en Nederland de jaarlijkse Poëzieweek plaats van donderdag 26 januari tot en met woensdag 1 februari. Ook in Zoersel heeft de Poëzieweek intussen een vaste stek gekregen binnen het cultureel aanbod. Een vierde editie van ‘dichter in huis’ is dan ook al volop in de maak.
Jongeren, of beter nog ‘kinderen’, raken op alsmaar jongere leeftijd vertrouwd met smartphones, internet, sociale media... Dat is echter niet zonder gevaar. Niet iedereen die ze via die weg ontmoeten, heeft immers de juiste bedoelingen. We geven u alvast enkele tips om uw kind te beschermen en nodigen u graag uit op een infoavond hieromtrent.
Gemeente & ocmw Zoersel krijgt jaarlijks heel wat vragen van enerzijds verenigingen en organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers, en anderzijds van inwoners die vrijwilligerswerk willen doen. Bent u één van hen, dan kunt u vanaf 15 oktober terecht in ons gloednieuw vrijwilligerspunt.
Wist u dat één op vijf jongeren te maken krijgt met een psychisch probleem? En dat daarvan meer dan de helft hier niet over praat en slechts drie op tien de stap zet naar professionele hulp? Om het taboe rond psychische problemen verder te doorbreken organiseren VTM, Qmusic en Belfius opnieuw de ‘Rode Neuzen Dag’ op 3 december.
De Facktorij is een kunstclub binnen de sector psychosezorg van pc Bethanië. Patiënten krijgen hier de kans om een eigen kunstatelier uit te bouwen. Tot dusver deden ze dat in een gebouw op het domein van pc Bethanië, maar vanaf deze week nemen ook zij hun intrek in de voormalige feestzaal van het Bethaniënhuis. De officiële opening vond gisteren plaats, maar op 5 en 6 oktober kunt u ook een kijkje komen nemen tijdens het opendeurweekend.
Zoerselaar Mathias Van Hoof (23) werd begin september knap Belgisch kampioen enduro bij de beloften. Enduro is een vorm van langeafstandsmotorcross, waarbij het traject deels over openbare, onverharde wegen gaat, afgewisseld met zogenaamde proeven of specials in weiden, bossen, steengroeven … Eventuele technische mankementen tijdens de race moeten door de rijder zelf worden verholpen. Lukt dit niet, dan ligt hij eruit.
Na de zomervakantie is het voor heel wat kinderen opnieuw flink aanpassen tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar. Maar ook voor ouders is het terug wennen. De volgende tips kunnen u helpen om de septemberochtenden vlotter te laten verlopen.
Tijdens Open Monumentendag op zondag 11 september gaan al voor de 28ste keer de deuren open van bekende en minder bekende erfgoedparels in Vlaanderen. Bij ons kunt u terecht in jeugdherberg Gagelhof. Uiteraard heeft dat alles te maken met zijn 80-jarig bestaan.
De wereld verandert snel. Wat u vandaag op uw werk doet, is anders dan twintig jaar geleden. Nieuwe machines, nieuwe manieren van werken, computers. Mee blijven met al die nieuwe dingen is een uitdaging. Zeker voor iemand die moeite heeft met lezen, schrijven, tellen of werken met computers. De week van de geletterdheid - dit jaar met de focus op werkgevers en werknemers - brengt dit probleem onder de aandacht.
Net zoals elk jaar werkten onze jeugddienst en een team van monitoren afgelopen zomer een uitgebreid zomeraanbod uit. Om te kunnen blijven evolueren, willen we ons aanbod en onze manier van werken grondig evalueren. Uw mening is daarbij zeer belangrijk, óók als uw kinderen niet deelnamen!
Slechts drie clubs in Vlaanderen doen aan zitvolleybal, een afgeleide vorm van volleybal voor mensen met een handicap die al zittend wordt gespeeld. Samen met een aantal partners wil de Zoerselse club Scabazoe - één van die drie - deze Olympische sport promoten en terug op de kaart zetten.
Op zondag 28 augustus wordt De Schakel, de fietshappening die u op de mooiste plekken van de Antwerpse Kempen brengt, weer georganiseerd. Zo kunt u mee ‘schakelen’ van Meersel-Dreef tot Veerle en van Mol-Rauw tot Vorselaar. Ook onze mooie gemeente zit in de route. Spring dus gauw op uw fiets!
Het is zo ver! Komende dinsdag wordt gestart met de effectieve afbraak van de oude school en sporthal aan Halle-Velden, om zo plaats te maken voor twee gloednieuwe gebouwen. Vanaf dinsdag wordt de site dus - voor het komende jaar - omgebouwd tot een bouwwerf.
Naar de kapper? Een uitstapje met de kleinkinderen? Of gaan lunchen met vrienden? De chauffeurs van De Lijn brengen u met plezier overal naartoe. Vlakbij huis of wat verder weg. Want met uw Omnipas 65+ reist u overal in Vlaanderen onbeperkt met elke bus en tram van De Lijn. En dat tegen een voordeeltarief!
Neemt u uw huisdier mee op vakantie? Of zorgt u voor opvang in een pension of bij vrienden of familie? De dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.
Gek van culinaire verwennerijen en/of benieuwd naar heerlijke streekgebonden producten? Combineert u deze lekkernijen nog het liefst met een fietstochtje door het groen? Dan heeft het Land van Playsantiën deze zomer heel wat fijne uitstapjes voor u in petto.
Gaat u graag een (serieus) toertje fietsen? Maak dan op zondag 24 juli samen met ons kennis met de gloednieuwe ‘Fair Trade Ecocyclo Zandhoven-Zoersel’, een fietstocht van 27 km door onze drie deelgemeenten die u via aangename wegen laat kennismaken met fair trade en/of lokale, duurzame voeding.
Sinds enkele jaren konden uw kinderen en/of de kinderen uit uw buurt ook buiten de schooluren spelen op de open schoolspeelplaats van Pierenbos (Halle-Velden). Omwille van de (voorbereidende) werkzaamheden en de daaropvolgende afbraak van de school, is dit geen veilige plek meer om te spelen. Gemeente & ocmw Zoersel ziet zich dan ook genoodzaakt om de open schoolspeelplaats vanaf 25 juli te sluiten.
Zoals elk jaar organiseert het Land van Playsantiën ook deze zomer een driedaags fietsevenement, zij het dit keer in een volledig nieuw kleedje. Onder de noemer ‘Oeposmoemoeeurevlo’ staat alles in het teken van de jaren ‘20 - ‘40. De eerste fietstocht is nu zondag, 17 juli, in Lille en Malle. Neemt u deel aan minstens twee fietstochten, dan maakt u kans op een mooie prijs!
Komt u wel eens in het groene parkdomein van het psychiatrisch centrum Bethanië? Dan is nú het uitgelezen moment! Onder het motto 'aandacht maakt alles mooier' wil het natuuratelier van het psychiatrisch centrum u namelijk uitnodigen voor een heuse 'bomenwandeling' op hun domein, waarbij ze u langsheen heel wat speciale, diverse bomen leiden.
Dit voorjaar vernieuwden de gemeenten Beerse, Lille, Malle, Rijkevorsel, Vosselaar en Zoersel de ‘Achtzalighedenroute’. De nieuwe fietsroute kreeg de naam ‘Kempense Zalighedenroute’ en belooft een mooie tocht langs de knooppunten. Hebt u de route al gefietst? Dan weten we graag wat u ervan vond en willen we u vragen om een korte vragenlijst in te vullen.
Afgelopen maandag verzamelden de winnaars van ‘met belgerinkel naar de winkel’ in de kapel van ons administratief centrum voor de prijsuitreiking van de campagne. De hoofdprijs – de gekende belgerinkelfiets – was voor de Zoerselse Hedwig Geukens, die in de wolken was met haar prijs!
In 1936 opende tijdens het weekend van 30-31 mei de jeugdherberg van Zoersel voor het eerst de deuren. De Zoerselse jeugdherberg kreeg toen al de naam Gagelhof, naar het in de streek veelvuldig voorkomend gagelkruid. De oude legerbarak, die plaats bood aan 50 personen, zou de oorlog echter niet overleven.
U wilt op vakantie een mondje Spaans praten of uw plan trekken in het Italiaans, Frans of Engels? U bent anderstalig en wilt het Nederlands onder de knie krijgen? Volg dan een taalcursus bij Lionsclub Minerva.
Jóska Soós was de laatste jaren van zijn leven opgenomen bij ZNA-Joostens en overleed er in 2008. “Met deze tentoonstelling willen wij een brug bouwen tussen het leven van mensen met dementie en de wereld daarbuiten”, zo vertelt Ann Cuyt van ZNA-Joostens.
Vanavond is het zover en wordt het EK op gang getrapt in Stade de France in de Parijse voorstad Saint-Denis. De openingswedstrijd Frankrijk - Roemenië wordt op groot scherm uitgezonden in het park van Halle. Dit jaar ziet de zomer in het park er trouwens ietsje anders uit. In samenspraak met organisator Luc Van den Plas vinden de gekende optredens van parkplezier voorafgaand aan enkele EK-matchen plaats.
De zomermaanden komen in zicht. Bent u nog op zoek naar een leuk kamp voor uw kind(eren) tussen 7 en 12 jaar? Schrijf ze dan nog snel in voor onze themaweken ‘cowboys en indianen’ of ‘knutsel je gek’. Er zijn nog enkele plekjes vrij!
Volgende vrijdag - de eerste vrijdag van juni - organiseert onze plaatselijke middenstand naar jaarlijkse gewoonte zijn braderij in de dorpskern van Sint-Antonius. Zoals steeds verwachten zij veel bezoekers en daarom nemen we de nodige verkeersmaatregelen.
Sinds gisteren kunt u online inschrijven voor onze zomerwerking. De plaatsen bij de kleuteractiviteiten gaan snel de deur uit. Voor lagere schoolkinderen en tieners tot 14 jaar is er nog wat meer keuze. Snel zijn is sowieso de boodschap!
Nog elke dag ontvluchten mensen hun thuisland. Ze vluchten omdat hun veiligheid in gevaar is - door oorlog, vanwege hun politieke overtuiging, de godsdienst die ze belijden ... Een van hen is Haider Jabbar, een kunstenaar uit Bagdad (Irak) die sinds enkele maanden in Zoersel verblijft. In zijn werk toont hij de vele slachtoffers die hun leven lieten in de conflicten in Irak.
Ik ben opgenomen in de psychiatrie. Ziet u hetzelfde wanneer u naar mij kijkt in de wereld buiten het domein? Wat weet u over mij? Daar moeten we het over hebben. Want ik ben niet de norm. Ik ben de uitzondering. Daarom nodig ik u uit. Op onze studiedag. Om te ontmoeten. Te spreken ... en samen het taboe te doorbreken.
De zomermaanden komen in zicht. Ook dit jaar zorgt onze jeugddienst, samen met een tof team van monitoren, voor eindeloos speelplezier in de grote vakantie. Hebt u thuis dus kinderen tussen 4 en 14 jaar rondlopen met serieuze speelkriebels? Dan is ons zomeraanbod voor hen ongetwijfeld de sleutel tot een supervakantie!
Sint-Antonius bruist 15/05/2016
De middenstand van Sint-Antonius lanceerde onlangs met enige trots hun nieuwe website. Daar vindt u onder meer welke activiteiten de middenstand zoal organiseert, hoe u zich als zelfstandige bij hen kunt aansluiten en kunt u zich als markt- of kermiskramer online inschrijven, bijvoorbeeld voor de braderij. U vindt er ook alles over de lenteactie.
Dit jaar ziet de zomer in het park Halle Hof er iets anders uit dan gewoonlijk. In de eerste plaats is er uiteraard het EK voetbal. De gekende optredens van parkplezier zullen dit jaar voorafgaand aan enkele voetbalmatchen plaatsvinden. Op die manier komen er geen grote podia en tenten aan te pas en kunnen we het grasveld achter het kasteel, dat in het najaar opnieuw werd ingezaaid, de nodige rust gunnen.
De Zoerselse jeugdherberg ‘Gagelhof’ viert dit jaar haar 80ste verjaardag. En dat laten de vrijwilligers niet onopgemerkt voorbijgaan. Op zondag 22 mei organiseren ze wandelingen en fietstochten met als eindstation de herberg, waar u kunt genieten van een hapje, een drankje en een rondleiding. U komt toch ook?
Ook dit jaar organiseert de Middenstand van Sint-Antonius een heuse lenteactie. Verzamel tussen 1 mei en 15 juni drie stempels van handelaars uit de verschillende kleurzones, en maak kans op één van de tien citytrips!
Te voet of met de fiets gaan, is niet alleen goed voor uw gezondheid, het milieu en uw portemonnee, maar kan u ook nog eens een leuke prijs opleveren. Van 30 april tot 4 juni kunt u immers deelnemen aan de campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’.
Samen met Climate Alliance, een Europese belangenvereniging, engageert gemeente & ocmw Zoersel zich om de Zoerselaar bewuster en duurzamer te doen leven. Want een goed én duurzaam leven is simpel en zit in kleine veranderingen als de fiets nemen, kraantjeswater drinken en meer tijd doorbrengen met uw kinderen. Probeer het zelf!
Wilt uw zoon of dochter wel eens een eigen knuffeldier of tas ontwerpen en naaien? Dan kunnen ze hiervoor binnenkort terecht bij Zoerselaars Ines Stevens en Wim Vermonden. Zij organiseren beide workshops namelijk om geld in te zamelen voor de Mediclowns. Ines en Wim zijn twee van de 60 lopers die, ten voordele van de Mediclowns, deelnemen aan de New York City marathon in november, maar hiervoor eerst € 6.000 bij elkaar moeten krijgen.
Tijdens de zomervakantie kunt u van uw straat een speelstraat maken waar uw kinderen tijdens een bepaalde periode vrij en veilig kunnen hinkelen, rolschaatsen, springen, huppelen en nog zo veel meer leuke dingen doen. Het vraagt wel een kleine voorbereiding om zo’n straat aan te vragen. Begin er dus nu alvast aan want de aanvragen moeten binnen zijn voor 16 mei.
Het is wellicht geen geheim voor u dat onze deelgemeente Halle haar bijnaam ‘mager Halle’ dankt aan het verhaal van de Halse Pier, geketend aan een boom in de pastorietuin. Twaalf jaar geleden werd hij door een groep Halse Pierenaren nog eens door het dorp geleid en werd zijn verhaal uitgebeeld in de vorm van café-theater. De Pier is intussen terug voldoende aangesterkt om nog eens op pad te gaan, zij het onder begeleiding, want de Pier is niet ongevaarlijk...
Het diamantverleden is typisch voor de Kempen. Spontaan associëren we dit met de gemeenten Grobbendonk, Nijlen, Berlaar, Vorselaar … Wellicht minder bekend is dat ook onze eigen gemeente een diamantverleden kent. Dat kunt u vanaf zondag komen ontdekken!
De Achtzalighedenroute van de provincie Antwerpen heeft een schitterend nieuw jasje gekregen. Het resultaat mag er zijn: een mooie tocht langs de knooppunten met beleving onderweg.
De bibliotheek van Zoersel haalde in de grote gebruikerstest van Het Nieuwsblad, samen met enkele andere bibliotheken, de hoogste score, 7/10. Deze week ontvingen zij een sticker als één van de 100 beste bibliotheken in Vlaanderen.
De jongerenwerking van Crucea, onze Roemeense jumelagegemeente, is op zoek naar gastgezinnen voor 7 jongeren. Zij komen stage doen in België om meer ervaring op te doen in het jeugdwerk. Hebt u een bed vrij en zet u graag een bord extra op tafel tussen 6 en 17 augustus? Laat dan van u horen!
Moet u ook toegeven dat uw blitse tweewieler al een tijdje werkloos is? Dringend tijd voor wat actie dus… April wordt dé fietsmaand van het jaar, want de Vlaamse overheid pakt uit met ’30 dagen fietsplezier’. Ga de uitdaging aan: één verplaatsing met de fiets méér per dag en voel u fitter en vrijer.
Staan er bij u ook nog heel wat boeken op de leeslijst? Dan is de paasvakantie perfect om uw literaire schade in te halen. In de Zoerselse bibliotheken vindt u nog wat extra inspiratie. Gaat u tijdens de vakantie op reis? Laat heel Zoersel dan meegenieten van uw reisavonturen en doe mee met de vakantiefiche-actie of de wedstrijd ‘ik & mijn boek op vakantie’!
Gemeente & ocmw Zoersel en gemeente Malle geven jong aanstormend talent graag de kans om een breder publiek te laten kennismaken met hun werk. Daarom gingen we samen op talentenjacht tijdens de eindejaarstentoonstellingen van verschillende kunsthogescholen in de provincie Antwerpen. Tijdens de expo komen verschillende kunstgenres aan bod. Een aanrader!
Het Davidsfonds organiseerde voor de derde maal op rij een Junior Journalistwedstrijd in Zoersel. Een schrijfwedstrijd is uniek in Zoersel en biedt schrijftalent bij de jeugd een enige kans.
De Chiro van Zoersel heeft al een hele tijd last van hondenpoep op hun speelterrein aan het Kermisplein. Daarom klopten zij aan bij het gemeentebestuur om dit probleem aan te pakken.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Monnikenheide opnieuw ‘gewoon spelen’, een speelpleinwerking voor kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met een (vermoeden van) handicap. Zij kunnen in de paasvakantie hun hartje al gaan ophalen, maar ook tijdens de zomer-, herfst- en kerstvakantie kunnen ze één of meerdere dagen gaan spelen dichtbij huis.
De kogel is door de kerk. Zoersel heeft twee bijzondere veldwachters die met hun opdracht kunnen starten: Jan Van Rossum en Roeland Schoofs. U deze mannen in groen uniform tegen het lijf lopen als u in Zoersel een wandeling maakt in de natuur.
Zoerselaars Carl Brenders en Johan Truyen komen beiden uit de publiciteitswereld. Brenders werkte bij fotogravure De Schut¬ter als illustrator van natuurboeken. Truyen werkt als grafisch vormgever en illustrator en won recent nog de cultuurprijs van de gemeente & ocmw Zoersel. Beide zijn ze gepassioneerd door het landelijke leven, natuur en dieren. Samen stellen ze hun werken aan u voor in de Bijl.
De allereerste week van de vrijwilliger dateert van 1986. Het Vlaams Platform voor Voluntariaat organiseerde de week om het vrijwilligerswerk te promoten en om vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. 30 jaar later is dat nog steeds zo. Dit jaar doet ook gemeente & ocmw Zoersel weer mee. Van 27 februari tot en met 6 maart bent u onze nummer één!
Blijf je het liefst ver weg van de stad of ben je net wég van de stad? Tijdens De Jeugdboekenweek 2016 - met als thema ‘Weg van de stad’ - kan je komen kijken naar de kindervoorstelling BOE-K! van Theater Frustater. De voorstelling vertelt het verhaal van Neef die bij zijn oom op het platteland gaat logeren. Die oom bewaart zijn boeken in een koelkast. Raar?
Zoersel telt heel wat goede ambachtsmannen en -vrouwen. Bent u overtuigd van uw kwaliteiten? Doe dan mee met ‘Ambacht in de Kijker’ en sleep de Ambachtsprijs 2016 in de wacht. Dit jaar kunnen ook jongeren tot 25 jaar meedoen. Zij maken kans op de Leerschoolprijs van maar liefst 1000 euro.
‘Het begin van het einde’, zo staat te lezen op de voorgevel van de voormalige pita- en pizzazaak Sphinx, op de Handelslei 1 in Sint-Antonius. Zoerselaars Tomas Bachot en Maarten Otten sluiten er zich een week lang op, om er hun creativiteit op los te laten. Bedoeling is om bezoekers te verrassen met hun kunstproject, voor het pand definitief afgebroken wordt.
U kent ongetwijfeld ‘De Loteling’ van Conscience. Zijn hoofdpersonage was weliswaar fictief, maar het ‘loten’ van mannen die militaire dienstplicht moesten vervullen, bestond wel degelijk. Zoerselaar Roel Jans bestudeerde de ‘lotelingen’ van Zoersel. U leest er meer over in ons nieuw Zoerselmagazine, maar we geven u alvast graag een voorsmaakje.
Momenteel vertoeft hij in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, maar Zoerselaar Christophe Sepot (35) is intussen al bijna twee jaar weg van huis. Na goed 1,5 jaar op een zeilboot, trekt hij nu verder door Afrika om midden april terug thuis te komen in Zoersel. Klein detail: Christophe versiert op iedere bestemming een date en wil zo ‘in 80 dates de wereld rond’.
In 2016 herdenken we twee gebeurtenissen, één op nationaal en één op lokaal niveau, die exact 80 jaar geleden plaatsvonden. Beide gebeurtenissen luidden toen in zekere zin het begin in van een nieuw toeristisch tijdperk, dichtbij en veraf. Voor onze dienst cultuur zijn ze de perfecte aanleiding om er, onder het motto ‘vakantie dichtbij en veraf ’, een cultureel werkjaar aan te koppelen.
Dankzij enkele geëngageerde Zoerselaars bestaat er een jarenlange traditie van muzikale parkavonden in het park in Halle tijdens de zomermaanden. Die traditie willen we absoluut in ere houden. Omdat de overeenkomst over de organisatie echter opnieuw verlengd moet worden, doen we een open oproep.
U leest het goed, in 2017 - meer bepaald op 12, 13 en 14 mei - wordt Zoersel op de wereldkaart gezet. Na wereldsteden Tokio, Valencia en dit jaar Seoel wordt het WK driebanden voor dames 2017 in Zoersel georganiseerd door Biljartcentrum De Ploeg.
Ook al is het er ijzig koud en ligt het trainingsniveau erg hoog, toch weet voetbalster Tine Schryvers (22 jaar) met haar geluk geen blijf! Ze voetbalt sinds begin dit jaar immers in Noorwegen, waar ze een profcontract tekende bij Valerenga Fotball Damer in Oslo. Tine ‘s droom om het helemaal te maken als profvoetballer komt zo wel heel dichtbij.
Elk jaar reiken het gemeentebestuur van Zoersel en de culturele raad de cultuurprijs uit. De prijs gaat steeds naar een persoon of vereniging die onze gemeente op een positieve manier onder de aandacht brengt. Op zondag 17 januari ging kunstenaar Johan Truyen met de Zoerselse cultuurprijs aan de haal.
Een centje bijverdienen tijdens je studies en toch relevante ervaring op doen? Gemeente & ocmw Zoersel is nog op zoek naar studenten voor de poetsdienst (16+) en de dienst gezinszorg (17+), monitoren (16+) en één hoofdmonitor (18+).
Misschien wist u het nog niet, maar de zolder van het Heemhuisje is volledig ingericht als een archief- en documentatiecentrum. De voorbije maanden werd er hard gewerkt aan een vernieuwing van het centrum. Opzoeken en snuisteren in de vele boeken en documenten wordt daardoor heel wat gemakkelijker.
Gemeente & ocmw Zoersel heeft sinds 2011 een stedenband met Bohicon, een stad van 200 000 inwoners in het West-Afrikaanse Benin. Vorig jaar werd er bijkomend project rond jongeren opgestart. Door het succes van de vorige editie, is de dienst Noord-Zuid ook dit jaar op zoek naar enthousiaste jongeren die - samen met de jongeren van Bohicon - willen meewerken aan de uitbouw van een speelbus. Een prachtige ervaring verzekerd!
De voorbije periode lieten enkele bezorgde Zoerselaars van zich horen omwille van verschillende boomkappingen in onze gemeente. Daarbij ging het vooral over de boswerken in het Zoerselbos en het Molenbos (achter ziekenhuis Sint-Jozef). Tijd voor wat tekst en uitleg.
Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar krijgt poëzie de aandacht die het terecht verdient, tijdens een heuse Poëzieweek. Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ vindt van 28 januari tot en met 3 februari de editie 2016 plaats.
Vanaf zaterdag 9 januari loopt in cultuurhuis de Bijl een hommagetentoonstelling aan Jan Dries. Jan, ongetwijfeld onze bekendste Zoerselse kunstenaar van de voorbije decennia, overleed in 2014 op 88-jarige leeftijd. Om hem op gepaste wijze te herdenken en herinneren, krijgt Jan vanavond postuum de titel van ereburger.
Tijdens een innovatief project begeleidde Werk met Zin, in samenwerking met De8 en VDAB Antwerpen, 38 hoogopgeleide anderstaligen in hun zoektocht naar werk op hun niveau. Uit de verschillende verhalen bleek hoe complex deze zoektocht is, vol verlangen, drempels en moed.
Goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn weer heel populair. Maar denkt u daar ook al aan tijdens de feestdagen zelf? De organisatoren van de campagne ‘vriend van …’ verzamelden enkele goede tips om de komende feesten net dat tikkeltje duurzamer te maken.
Tijdens de nacht van oud op nieuw kunt u tussen Westmalle, Oostmalle, Halle, Sint-Antonius en Zoersel weer meerijden met de feestbus. Ook wie liever in Antwerpen een feestje bouwt, wordt niet vergeten. De Lijn voorziet een nieuwe feestbusaansluiting van Sint-Antonius naar Wijnegem, waar u de tram kunt nemen richting Antwerpen.
Moet u tijdens de kerstvakantie in ons administratief centrum (Handelslei 167) zijn? Houd dan rekening met de volgende sluitingsdagen: donderdag 24 december (‘s namiddags en ’s avonds), vrijdag 25 december, donderdag 31 december (‘s namiddags en ’s avonds) en vrijdag 1 januari.
kerstspel Einhoven 19/12/2015
Het kerstspel in Einhoven is al jaren een vaste waarde. Als eerbetoon aan de bezielers van het kerstspel (Frans en Marcel Van Peer, Jos Poppeliers en Sus Derkinderen, die in de loop van dit jaar overleed) pakken de organisatoren uit met een volledig nieuw scenario.
Het Lindepaviljoen wordt binnenkort volledig vernieuwd. De 800 jaar oude Lindeboom krijgt daarbij de hoofdrol in een interactieve multimediashow, waarbij de Linde u zelf haar levensverhaal vertelt.
Zopas is er een nieuw toegankelijkheidsreglement voor het Zoerselbos goedgekeurd. Dit is een deel van het ‘beheerplan Zoerselbos’, maar het werd nu wel afzonderlijk goedgekeurd door ANB (Agentschap Natuur en Bos).
kruip in uw pen 14/12/2015
Tijdens de maand december organiseert Amnesty International haar jaarlijkse schrijfmarathon. Wereldwijd komen alle Amnesty-supporters samen om brieven te schrijven naar autoriteiten die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Schrijf mee. Iedere kleine inspanning van u kunt een wereld van verschil betekenen voor een ander.
Cadeautip! Verras uw partner, dochter of schoonvader tijdens de feestdagen eens met de Zoerselse geschenkcheque. Nieuw sinds dit jaar: u kunt niet enkel cheques van 10, maar ook van 25 euro cadeau doen!
Bent u op zoek naar een origineel eindejaarsgeschenk? Kunt u oprecht genieten van een kop warme chocomelk of een glaasje glühwein met vrienden en familie? Bent u pas helemaal overtuigd als u weet dat dit alles ten voordele is van twee goede doelen dicht bij huis? Bezoek dan zeker onze kerstmarkt op 12 of 13 december.
Zes kinder- en jeugdboeken uitbrengen op een kleine drie jaar tijd, daar wereldwijd succes mee oogsten en daarnaast ook nog mama zijn van drie. Weinigen doen het haar na. Hoog tijd dus voor een gesprekje met de Zoerselse Kim Crabeels, die intussen in Kortrijk-Dutsel bij Leuven woont.
Gisteren werden in Brussel de Agoria e-gov awards uitgereikt aan overheidsinstellingen die beloftevolle e-gov-projecten realiseerden. In de categorie ‘zin voor samenwerking’ werd ook Zoersel genomineerd met het evenementenloket.be, een samenwerking tussen dertien gemeenten. We gingen echter niet met de hoofdprijs aan de haal.
Tijdens de Week van de Armoede in oktober kon u deelnemen aan een wedstrijd over seizoensgroenten. Wanneer u groenten koopt van het ‘juiste’ seizoen, kookt u immers niet alleen gezonder, maar ook heel wat goedkoper. Uit de deelnemers van de wedstrijd trok een onschuldige hand één winnaar, die er een leuke én gezonde prijs mee wint. Benieuwd?
Zaterdag 14 november is het de Dag van de Jeugdhuizen. En dat laten onze Zoerselse jeugdhuizen niet zomaar voorbij gaan. Want de Zoezel, de JoeNiz en De Non zijn alle drie unieke plekken. Van, voor en door jonge mensen. Op deze dag zetten ze zichzelf graag nog eens extra in de verf en organiseren ze heel wat leuke activiteiten.
Wist u dat… de aanschaf en opleiding van een blindengeleidehond maar liefst 20.000 euro kost? Gelukkig hoeft een blinde persoon dit bedrag niet te betalen. Samen met het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap springt het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BGC) bij in de kosten, want niet iedereen kan zo veel centen zomaar ophoesten. En u kunt ook helpen!
creatief met restjes 07/11/2015
Wat te doen met een half brikje room, een restje gekookte pasta of de bekende verrimpelde appels? U kent ze wel, de restjes die u een aantal dagen bewaart, om ze dan alsnog weg te gooien. Wij geven u graag een aantal goede tips om creatiever te zijn met restjes en dus minder voedsel te verspillen.
Met temperaturen tot 20 graden en flink wat zon voelde het deze week eerder nazomers dan herfstig aan. Ideaal weer dus voor een culinaire wandeltocht in het Land van Playsantiën. Tijdens die tocht in Lille, Malle, Ranst, Zandhoven of Zoersel strekt u niet alleen de benen, maar maakt u ook kennis met de prachtige omgeving en met enkele van onze beste horecazaken.
Op zaterdag 7 november geeft Jeugdbond voor Natuur en Milieu, kortweg JNM, het startsein voor de inrichting van haar gloednieuw ravotterrein ‘De Dwergenbergen’ achter de gemeentelijke basisschool Beuk & Noot. Daarvoor zijn we nog op zoek naar kleine of grote helpende handjes om de 1.600 bij- en vlindervriendelijke bomen en struiken aan te planten.
Naar aanleiding van de geplande afbraak van ’t Zonneputteke - en de komst van een nieuw gemeentemagazijn voor onze technische dienst op die plaats - besliste het bestuur eerder om de infrastructuur van het Zonneputteke niet meer te verhuren. Het dossier is echter nog niet zo ver gevorderd dat die afbraak effectief in 2016 zal gebeuren, wat maakt dat het Zonneputteke opnieuw verhuurd kan worden aan erkende Zoerselse verenigingen.
Het Davidsfonds is een omvangrijk cultuurnetwerk dat tegelijk jeugd- en volwassenenboeken uitgeeft, uiteenlopende evenementen organiseert, cursussen aanbiedt en reizen opzet. Het Davidsfonds brengt mensen samen en laat mensen elkaar ontmoeten, "want cultuur beleef je samen", zo luidt het.
Eind vorig jaar keurde het Agentschap voor Natuur en Bos het parkbeheerplan voor het parkgebied Halle Hof goed. De komende twee jaar staan er dan ook heel wat ingrepen te gebeuren. Een opknapbeurt van het grasveld achter het kasteel is er daar één van.
Wat zijn uw rechten en plichten als (ver)huurder? Wanneer u de eerste stappen in de wereld van het (ver)huren zet, is het niet altijd gemakkelijk om de juiste informatie te vinden. Zit u ook met vragen zoals ‘Waarop moet ik letten bij het opstellen/tekenen van huurcontract?’ of ‘Welke herstellingen moet ik als (ver)huurder uitvoeren?’. Dan is deze infoavond iets voor u.
In onze gemeente zijn er heel wat verenigingen die over hun eigen infrastructuur beschikken. Jammer genoeg zijn deze gebouwen soms verouderd en zorgen ze voor hoge energielasten voor de vereniging, of zijn ze niet voldoende aangepast voor mensen met een beperking. Daar wil gemeente & ocmw Zoersel graag verandering in brengen.