A  A  A  A 
Nieuws rond milieu en wonen
Gisteren (donderdag 20 april) werd de eerste CNG-wagen in ons wagenpark officieel ingehuldigd door schepenen Luc Kennis (schepen onderhoud infrastructuur) en Koen Paredaens (schepen milieu). Met de aankoop zetten we onze eerste stappen richting een duurzamer wagenpark.
Van 28 mei tot 4 juni geven we extra aandacht aan onze zoemende vriend ‘de bij’. Deze ‘Week van de Bij’ is nog niet voor morgen, maar u kunt er nu al voor zorgen dat uw tuin een waar restaurant wordt, waar de bijen binnen een paar weken van kunnen genieten.
Vorige week lanceerde de Vlaamse Regering haar langverwachte ‘zonnekaart’. Hiermee kunt u nakijken hoe geschikt uw woning is voor het gebruik van zonne-energie. Voor gebouwen met een goede score wordt bovendien automatisch de kosten en opbrengsten berekend. Zeer handig dus!
Op de begraafplaats van Halle maakt de oude urnenmuur plaats voor een onderhoudsvriendelijkere versie. Dit doen we in het kader van de vergroening van de begraafplaats.
De bouw van de school schiet goed op. De meiboom is geplant wat betekent dat het hoogste punt bereikt is en de ruwbouw klaar is. Het fijne metselwerk is af en bijna alle ramen en deuren zijn geplaatst. Met de afwerking ziet u de vormgeving en komt het echte beeld van de nieuwe school tevoorschijn.
Hebt u vragen over (sociaal) wonen? Blijf er niet mee zitten en kom naar het wooninfopunt (WIP) in het administratief centrum. Wij helpen u graag verder!
De Vlaamse overheid en het gemeentebestuur willen graag weten hoe u over uw gemeente en uw buurt denkt. Is het bijvoorbeeld prettig wonen in uw buurt? Is er genoeg groen? Wat vindt u van uw woning? Doe mee aan de enquête en laat van u horen!
De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken meldt een toename van metaaldiefstallen op begraafplaatsen. We geven u daarom graag enkele preventiemaatregelen mee om zulke diefstallen te voorkomen.
Hoewel het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, versoepelde het Voedselagentschap sinds woensdag enkele van de verplichte voorzorgsmaatregelen voor situaties die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels. Deze versoepelingen kwamen er na een nieuwe risicoanalyse.
Tuiniert u al pesticidenvrij, maar kreeg u uw buur nog niet overtuigd? Dan snelt Low Impact Man Steven Vromman u te hulp. In zijn ecocomedyshow ‘De Smoestuinier’ gaat hij samen met u op zoek naar de smoezen over waarom zoveel mensen nog schadelijke pesticiden gebruiken. En hij komt met oplossingen!
Hebt u voor onze gemeente (of regio) een goed idee rond landbouw- en natuureducatie, het vrijwaren en ontwikkelen van de open ruimte of armoede en kwetsbaarheid op het platteland? Dan maakt u kans op een ‘LEADER’-toelage tot maximaal 100.000 euro voor een periode van 2 jaar (goed voor maximaal 65% van de totale projectkost).
Zin in een nieuwe uitdaging nu de alcoholvrije maand februari ten einde loopt? Doe dan mee met Dagen Zonder Vlees en daag uzelf uit om 40 dagen minder vlees en vis te eten. Meedoen kan al vanaf één dag per week. De actie loopt van 1 maart tot 15 april.
Naast 45 betaalbare bouwgronden werd er in het woonproject ‘Het Klooster’ ook een zone gereserveerd voor het realiseren van sociale huur- en koopwoningen. Nu deze woningen bijna klaar zijn, kunnen potentiële nieuwe bewoners zich alvast kandidaat stellen.
In januari kreeg de zone tussen de Lage Weg en de Berkemei heel wat water te slikken, met wateroverlast tot gevolg. Onze medewerkers deden er – samen met de dienst Waterbeleid van provincie Antwerpen – ondertussen alles aan om het probleem op te lossen en in de toekomst te vermijden.
Ondanks de huidige lage rentevoeten voor hypothecaire leningen slagen sommige jonge gezinnen of alleenstaanden er nog altijd niet in een eigen woning te kopen. Met de voordelige woonkredieten van het Vlaams Woningfonds kan het wél.
Gemeente & ocmw zoekt jobstudenten en monitoren tijdens de maanden juni, juli en augustus. Alle info over inleverdata van je kandidatuur, diplomavereisten, jobinhoud, inlichtingen en kandidaatformulieren vind je op www.zoersel.be/vacatures. Snel solliciteren is de boodschap!
Euro-Children zorgt elk jaar voor een vakantie van een viertal weken bij Vlaamse gastgezinnen voor kinderen uit probleemgebieden in Europa. Zij verwelkomen dit jaar ongeveer 40 kinderen, waarvan 20 die voor de eerste maal komen. Van deze laatsten zijn er 8 uit het zuidoosten van Wit-Rusland, ongeveer 100 kilometer van Tsjernobyl, en 6 uit Kroatië en Bosnië & Herzegovina en 6 uit Slovakije.
Op 31 maart, 1 en 2 april gaan we weer met z’n allen op jacht naar rondslingerende peuken, blikjes, flessen ... Wilt u ook graag helpen? Trommel dan nog wat buren of vrienden op om samen een deel van Zoersel zwerfvuilvrij te maken.
Op 1 februari 2017 werd een vogelgriepvirus vastgesteld bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke. Daardoor werden de maatregelen tegen vogelgriep sinds deze week opgekrikt. De maatregelen gelden voor het hele land.
In februari verhuist Lokale Politie Voorkempen de meerderheid van haar diensten naar het nieuwe complex in Brecht. U hoeft zich echter geen zorgen te maken. U kunt nog steeds terecht in de politiepost in het administratief centrum.
Ook dit jaar kunt u weer bij ons terecht voor een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken. U ontvangt per officieel inwonend gezinslid vier huisvuilzakken, gebaseerd op de gezinssituatie van 1 januari 2017.
Verwarmt u uw huis met een centraal verwarmingstoestel? Laat dan zeker uw ketel jaarlijks of tweejaarlijks nazien door een erkend technicus. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar zo verwarmt u uw huis op een veilige, zuinige én milieuvriendelijke manier. Dus minder kans op CO-vergiftiging en schouwbrand, minder kans op pannes en een lager verbruik.
2017 is gestart met ijzel en sneeuw, en de weerman voorspelt nog meer voor deze week. Onze gemeentelijke dienst onderhoud infrastructuur houdt het weerbericht nauwlettend in het oog en staat paraat om te strooien.
Vanaf 2017 zullen de energiepremies in Vlaanderen er heel anders uitzien. Verschillende individuele premies worden geleidelijk afgebouwd, maar wie verschillende investeringen combineert in een 'totaalrenovatie' kan nog wel rekenen op een bonus tussen 1250 en 4750 euro.
Het nieuwjaarszingen, waarbij honderden kindervoetjes van deur tot deur gaan om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen, is een hartverwarmende traditie in onze gemeente. Hoewel er elk jaar heel wat inspanningen gedaan worden om de straten proper te houden, liep het vorig jaar toch nog fout. Let u er dus mee op dat het afval niet op de straat belandt?
Vuurwerk is duur, gevaarlijk en hinderlijk voor de omgeving. Het heeft nog al te vaak woningbranden en/of zwaargewonde brandwondenpatiënten tot gevolg. Het geknal betekent ook voor dieren, en hun baasjes, heel wat ellende! Daarom is gemeente & ocmw Zoersel er geen voorstander van. Is vuurwerk afsteken voor u toch onlosmakelijk verbonden met het inzetten van het nieuwe jaar? Doe het dan vooral doordacht én met toelating.
De werken aan de Turnhoutsebaan (N12) in Schilde vorderen goed. De aannemer rondt fase 1b stilaan af en hoopt daar eind januari mee klaar te zijn. Meteen erna start fase 2, nl. de herinrichting van het kruispunt Turnhoutsebaan-Liersebaan.
Sinds 31 maart 2014 moeten nieuwe bromfietsen en lichte vierwielers worden ingeschreven en een nummerplaat dragen. Deze verplichting geldt voor alle bromfietsen die reeds voor deze datum in het verkeer circuleerden.
Door bewuster te verwarmen, kunt u heel wat energie en centen besparen. Uw thermostaat optimaal instellen is daarbij zeker de moeite. Leer er op woensdag 7 december alles over in de bibliotheek van Zoersel!
Eind mei van dit jaar onderschreef onze burgemeester Liesbeth Verstreken, in naam van gemeente & ocmw Zoersel, al een engagementsverklaring om zich in te zetten voor de 17 nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Op 21 november volgde de logische volgende stap, en werd het burgemeestersconvenant voor klimaat en energie - zoals beslist op de gemeenteraad van september - ook daadwerkelijk ondertekend.
Zowel tennisclub Den Otter als Domein Martinus hebben plannen om uit te breiden. Om dit mogelijk te maken, mits bepaalde voorwaarden, werd voor beide initiatieven een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt.
Ondanks de huidige lage rentevoeten voor hypothecaire leningen slagen sommige jonge gezinnen of alleenstaanden er nog altijd niet in een eigen woning te verwerven. Met de voordelige woonkredieten van het Vlaams Woningfonds kan het wél.
Als u uw woning ventileert, zorgt u voor frisse lucht in huis. Maar waarom is dat zo belangrijk? Wanneer u niet voldoende ventileert, stapelen vocht en giftige stoffen zich snel op. Dat kan niet enkel zorgen voor schimmel, condensatie op de ramen en onaangename geurtjes … maar het kan ook gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.
Oost west, eigen groenten zijn het best. Groenten vers uit de tuin, daar kan niets tegenop. Deze brochure van 52 pagina's legt uit hoe u begint met een eigen moestuin.
Iedereen die met wandelen van ver of dichtbij iets te maken heeft, kent ze wel. De wit-rode streepjes die u begeleiden langsheen de mooiste landschappen en historische sites in heel Vlaanderen - inclusief in Zoersel - én ver daarbuiten. Geen seizoen beter om de grote routepaden te gaan verkennen, dan in de herfst!
Hebt u de verwarming al eens uit laten staan omdat u schrik had voor de energiefactuur die zou volgen? Jammer genoeg is dat voor veel mensen de harde realiteit, en daarom ook meteen ons thema tijdens de week van de armoede dit najaar.
Eandis, uw netbeheerder, stelt een nieuwe mobiele toepassing voor: ‘Geen stroom!’. Deze toepassing helpt u om zelf de elektriciteit weer in te schakelen als de stroom thuis uitvalt. Ook vermijdt Eandis hierdoor extra kosten voor telefonische oproepen en nutteloze interventies.
Het juiste licht op de juiste plaats, op het juiste moment en in de juiste mate. Dat is de bedoeling van de aanpassingen aan de openbare verlichting die de afgelopen maanden werden gedaan in het kader van het regiomasterplan. De uitgevoerde aanpassingen werden intussen geëvalueerd en, tegen eind oktober, waar nodig bijgestuurd.
U hebt het misschien gemerkt, op het kerkhof in Sint-Antonius zijn er al een tijdje werken aan de gang. Bedoeling is om het erepark van de begraafplaats te vergroenen, en dus maken de kiezelpaadjes en het liggend gedeelte van de grafsteen plaats voor gras. De rechtopstaande kopstukken blijven uiteraard behouden.
Na vele jaren van engagement voor en in de gemeente Zoersel heeft Stan Bartholomeeussen (Open VLD) besloten de politiek vaarwel te zeggen en te stoppen als gemeenteraadslid. Stan maakte maar liefst 28 jaar deel uit van dat Zoerselse politieke leven.
Vanaf 2017 zullen de energiepremies in Vlaanderen er heel anders uitzien. Verschillende individuele premies worden geleidelijk afgebouwd, maar wie verschillende investeringen combineert in een 'totaalrenovatie' kan dan weer rekenen op een bonus tussen 1.250 en 4.750 euro.
We merken dat er op sociale media vaak uiteenlopende berichtjes worden gepost over poezen of andere dieren. Soms gaat het om de zoektocht naar een verloren diertje, iemand anders maakt melding van een aangereden poes in de berm en een derde krijgt bezoekjes van een zwerfkat. Wij geven u hierover de volgende tips mee.
De ruiming van de provinciale waterlopen in Zoersel is gestart, zo meldt de dienst Waterbeleid van de provincie Antwerpen. Het gaat hier niet over de kleine baangrachten, maar de (net) iets grotere waterlopen die heel belangrijk zijn voor de afvoer van het regenwater in onze gemeente. De meeste provinciale waterlopen worden minstens één maal per jaar geruimd.
Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. Dat is wat er in uw blauwe PMD-zak mag zitten. Zitten er andere zaken in, dan krijgt u in september mogelijk een jobstudent van IGEAN aan de deur.
Hebt u plannen om uw tuin (her)aan te leggen? Dan kunt u nog tot en met 21 oktober tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen bomen, struiken - en sinds dit jaar ook zaad voor bloemenweiden - aankopen, en dit dankzij de actie ‘Behaag… natuurlijk’ van Natuurpunt.
Op zondag 28 augustus wordt De Schakel, de fietshappening die u op de mooiste plekken van de Antwerpse Kempen brengt, weer georganiseerd. Zo kunt u mee ‘schakelen’ van Meersel-Dreef tot Veerle en van Mol-Rauw tot Vorselaar. Ook onze mooie gemeente zit in de route. Spring dus gauw op uw fiets!
Dit najaar zetten heel wat Antwerpse gemeenten, samen met de provincie, in op ‘optimaal verwarmen’. Want door bewuster te verwarmen, kunt u heel wat energie besparen. Om iedereen hier attent op te maken, zijn wij op zoek naar enkele vrijwilligers die geïnteresseerde inwoners tips op maat willen geven en hen helpen bij het optimaal instellen van hun verwarming.
Onder impuls van de milieuraad, en samen met de vzw Trage Wegen en Regionaal Landschap de Voorkempen, werkten we in 2007 een gedetailleerd overzicht uit van de trage wegen - bestemd voor wandelaars, fietsers, ruiters … - in Halle. Dat overzicht resulteerde, na uitgebreid overleg, in een concrete toegankelijkheidsregeling voor de Halse Bossen.
Park het Halle Hof is één van de groene longen van onze gemeente. Menig Zoerselaar gaat er met veel plezier wandelen, lopen, fietsen, picknicken ... Om dit alles te kunnen behouden, zijn beheerwerken echter noodzakelijk. Eind augustus/begin september start de aannemer met de uitvoering van de geplande werken. Schrik niet, want die zullen vrij drastisch en confronterend zijn.
Kunt u ook zo genieten van een wandeling of een fietstochtje in onze mooie gemeente? Vindt u het dan ook zo jammer wanneer u zwerfvuil tegenkomt langs de kant van de weg? U kunt er iets aan doen! Word bermmeester en help ons in de strijd tegen zwerfvuil.
Neemt u uw huisdier mee op vakantie? Of zorgt u voor opvang in een pension of bij vrienden of familie? De dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid zet een aantal mogelijkheden op een rijtje.
Met de gratis snoeidienst van Vergroot de Hoop sloeg u twee vliegen in één klap: uw taxushaag werd gratis gesnoeid én u steunde de strijd tegen kanker. Maar er is ook een keerzijde. Omdat er meer en meer illegale snoeiers opduiken, moet de stichting de snoeiservice deze zomer echter stopzetten.
Gek van culinaire verwennerijen en/of benieuwd naar heerlijke streekgebonden producten? Combineert u deze lekkernijen nog het liefst met een fietstochtje door het groen? Dan heeft het Land van Playsantiën deze zomer heel wat fijne uitstapjes voor u in petto.
De zomer loopt al een tijdje en binnenkort, als het fruit van de bomen valt, worden de wespen weer actiever. U moet die beestjes niet uitdagen, maar soms zijn ze echt wel met te veel. We gingen te rade bij het brandweerkorps van Zoersel.
Gaat u graag een (serieus) toertje fietsen? Maak dan op zondag 24 juli samen met ons kennis met de gloednieuwe ‘Fair Trade Ecocyclo Zandhoven-Zoersel’, een fietstocht van 27 km door onze drie deelgemeenten die u via aangename wegen laat kennismaken met fair trade en/of lokale, duurzame voeding.
Komt u wel eens in het groene parkdomein van het psychiatrisch centrum Bethanië? Dan is nú het uitgelezen moment! Onder het motto 'aandacht maakt alles mooier' wil het natuuratelier van het psychiatrisch centrum u namelijk uitnodigen voor een heuse 'bomenwandeling' op hun domein, waarbij ze u langsheen heel wat speciale, diverse bomen leiden.
Bent u het beu om als eigenaar veel tijd en energie te steken in het beheer van uw huurwoning? Verhuur ze dan aan sociaal verhuurkantoor (SVK) Het SaS. Naast de zekerheden die u al geniet via de woninghuurwet, biedt het SVK nog tal van andere voordelen: zeker van uw maandelijkse huurinkomsten, verhuren aan een professionele partner, geen leegstand … en nu ook een degelijk onderhoud van uw woning met een eigen klusjesdienst.
Hebt u thuis rookmelders hangen? En zo ja, zijn die goed onderhouden? Hebt u een vluchtroute in geval van brand in uw woning, die u samen met uw gezinsleden geregeld oefent? De vele woningbranden in ons land (zo’n 20.000 per jaar) en bijhorende slachtoffers (een 60-tal met dodelijke afloop) zouden dankzij dergelijke maatregelen namelijk fel verminderd kunnen worden.
Afgelopen maandag verzamelden de winnaars van ‘met belgerinkel naar de winkel’ in de kapel van ons administratief centrum voor de prijsuitreiking van de campagne. De hoofdprijs – de gekende belgerinkelfiets – was voor de Zoerselse Hedwig Geukens, die in de wolken was met haar prijs!
De provincie Antwerpen wilt haar inwoners maximaal ondersteunen om te kiezen voor groene stroom en organiseert daarom opnieuw de groepsaankopen ‘groene stroom & gas’. Vorig jaar bespaarden 78.000 huishoudens gemiddeld zo’n € 210 per jaar. Bespaar mee dit jaar en schrijf u tijdig in.
Vroeger maakte de hoogstamfruitboom volop deel uit van het landschap in de Kempen. Helaas zijn deze bomen meer en meer verdwenen. Helemaal ten onrechte. Deze bomen zijn in elke seizoen een streling voor het oog.
De afgelopen weken werd Vlaanderen geteisterd door wateroverlast en overstromingen. Mogelijk stelt u zich daardoor vragen bij het gebruik van putwater en groenten uit uw eigen moestuin. Het Agentschap Zorg en Gezondheid geeft u graag een aantal adviezen hieromtrent.
Bermen zijn meer dan een stukje gras. Het zijn de leefgebieden van heel wat dieren en planten. Die maken gebruik van bermen om te migreren van natuurgebied naar natuurgebied. Maar dat is niet alles, bermen hebben ook een verkeerstechnische functie en een landschappelijke waarde.
Hebt u een taxushaag? Dan bent u één van de vele Vlamingen in het bezit van een plant die levens kan redden. Een taxushaag bevat immers de grondstof waarmee chemotherapieën - om kanker te bestrijden - worden gemaakt.
U hebt hem allicht al ergens gezien: de reuzenberenklauw. Zijn naam mag u letterlijk nemen, alhoewel hij soms mooie bloemen heeft en er heel imposant kan bij staan, is het zeker geen zachtaardige vriend. Deze plant, in de 19de eeuw geïmporteerd voor Europese siertuinen, kan heel wat narigheid veroorzaken.
Sinds vorige maand is het brandregime van de openbare verlichting volledig aangepast. Netbeheerder Eandis deed deze aanpassingen in het kader van het regiomasterplan openbare verlichting. In mei zijn de bevoegde ambtenaar en de betrokken schepen Luc Kennis gestart met de evaluatie van deze wijzigingen in het brandregime.
Zijn zonnepanelen nog interessant nu u moet betalen om elektriciteit op het net te plaatsen? Jazeker! De prijs van zonnepanelen is immers sterk gedaald, en de elektriciteitsprijs is de afgelopen jaren behoorlijk de hoogte in gegaan. Plaatst u nu zonnepanelen, dan zijn ze binnen zo’n tien jaar terugverdiend en kunt u nadien nog zeker vijftien jaar genieten van zelf opgewekte, groene elektriciteit.
Op 27 september 2015 legde de VN 17 nieuwe doelstellingen vast voor een duurzame ontwikkeling van de wereld tot 2030. Die vervangen de 8 VN-Millenniumdoelstellingen 2000-2015. Later vandaag zal onze burgemeester, in naam van gemeente & ocmw Zoersel, een engagementsverklaring voor deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen onderschrijven.
‘Villa Markey’ is de woning met gronden die de gemeente heeft geërfd van actrice Yolande Markey (1932-2013), die er veertig jaar woonde. De omgeving rond de villa krijgt weldra een grondige opknapbeurt. Vanaf 15 augustus zullen in de tuin en het bos een aantal werken starten voor het beheer van de gronden.
Wanneer ouders scheiden of uit elkaar gaan, stelt zich de vraag op welk adres de (minderjarige) kinderen ingeschreven zullen worden: bij de moeder of bij de vader. Als ze steeds op één plaats verblijven, is dit evident. Bij co-ouderschap bijvoorbeeld kan dat echter wel een probleem vormen. Tot voor kort kon u immers slechts één adres vermelden in het bevolkingsregister.
De Zoerselse jeugdherberg ‘Gagelhof’ viert dit jaar haar 80ste verjaardag. En dat laten de vrijwilligers niet onopgemerkt voorbijgaan. Op zondag 22 mei organiseren ze wandelingen en fietstochten met als eindstation de herberg, waar u kunt genieten van een hapje, een drankje en een rondleiding. U komt toch ook?
Zoals u ongetwijfeld weet, telt onze deelgemeente Halle momenteel één gefusioneerde basis- en kleuterschool, verspreid over twee verschillende locaties. Bedoeling is een nieuwbouw te realiseren op één adres. Het gemeentebestuur besloot in 2010 om, daaraan gekoppeld, meteen ook de overige gemeenschapsinfrastructuur in het dorp van Halle eens onder de loep te nemen. Sommige gemeenschapsgebouwen zijn immers aan verbetering toe. Intussen werden er reeds heel wat stappen gezet en wordt het project alsmaar concreter. Meer zelfs: als alles volgens plan verloopt, wordt nog deze zomer gestart met het eerste deelproject, namelijk de bouw van de nieuwe school en sporthal.
Sinds 1 januari 2006 staat watermaatschappij Pidpa in voor het beheer van het afval- en regenwater in onze gemeente. Een goede opvang en afvoer van dat water vermindert onder meer het risico op overstromingen en vermijdt dat afvalwater in het milieu terechtkomt. Samen met gemeente & ocmw Zoersel engageert Pidpa zich om dit alles in goede banen te leiden, maar wist u dat er ook enkele taken voor u zijn weggelegd?
In het kader van het bosbeheerplan werd eerder dit jaar in het gemeentebos Voorste en Achterste Hoeve het monotone bos - met hoofdzakelijk Amerikaanse eiken en Amerikaanse vogelkers - gedund om meer ruimte te maken voor inheemse soorten. De heraanplanting van de oude hoofddreef - met inheemse lindebomen - is intussen een feit.
Vanaf 1 juli gaat de Vlaamse overheid in de premies snoeien. Het is nu écht tijd om uw huis te isoleren want nu kunt u nog premies aanvragen.
Eerder in onze nieuwsbrief kon u lezen dat men eind 2015 zou starten met de aanleg van een bufferwal op de berm van de E34. Door de weersomstandigheden bleven de werkzaamheden beperkt, maar daar komt binnenkort verandering in.
Moet u ook toegeven dat uw blitse tweewieler al een tijdje werkloos is? Dringend tijd voor wat actie dus… April wordt dé fietsmaand van het jaar, want de Vlaamse overheid pakt uit met ’30 dagen fietsplezier’. Ga de uitdaging aan: één verplaatsing met de fiets méér per dag en voel u fitter en vrijer.
Nu de lente in de lucht hangt, halen heel wat Vlamingen hun tuinhandschoenen boven. Liefhebbers van gezonde voeding planten ijverig sla en tomaten, en kinderen vragen aan opa hoe ze radijsjes kunnen zaaien. Op tv bulkt het van de trendy tuinprogramma’s. De moestuin heeft zijn saaie imago afgeschud. En dat komt onze gezondheid ten goede.
De kogel is door de kerk. Zoersel heeft twee bijzondere veldwachters die met hun opdracht kunnen starten: Jan Van Rossum en Roeland Schoofs. U deze mannen in groen uniform tegen het lijf lopen als u in Zoersel een wandeling maakt in de natuur.
Vanaf 1 maart past netbeheerder Eandis de straatverlichting aan. De volgende twee maanden zal u merken dat de Zoerselse straatverlichting gedoofd wordt tussen 23 uur ’s avonds en 6 uur ‘s morgens. Eandis doet deze aanpassingen in het kader van het regiomasterplan openbare verlichting, dat begin 2015 werd goedgekeurd. Langs gewestwegen en op gevaarlijke punten, zoals kruispunten en bochten, blijven de lichten wel branden.
Ook dit jaar openen wij weer de jacht op rondslingerende sigarettenpeuken, lege blikjes en flessen, papiertjes... We kunnen steeds rekenen op onze bermmeesters, maar hopen ook op uw hulp tijdens het nationaal opruimweekend.
Deze week flirtte de temperatuur bijna elke dag met het vriespunt en ook volgende week duikelt het kwik onder nul. Nog steeds tijd voor de mutsen, sjaals en handschoenen dus. Maar denk eraan dat u niet alleen uzelf beschermt tegen de koude, ook uw waterleidingen kunnen behoorlijk lijden onder de wisselende temperaturen.
Bij zachte temperaturen en regenweer komen de eerste amfibieën uit hun winterslaap. Dan trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes te leggen. Door ons dichte wegennetwerk moeten ze tijdens hun voortplantingstocht echter vaak de straat oversteken. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht dan ook vaak in een (platte) dood.
Plantaardig eten is heel makkelijk én vooral gezond. Want u eet automatisch meer groenten en fruit, en dus meer vezels en mineralen, en ook minder verzadigde vetten. Met haar campagne ‘vriend van...’ daagt de provincie Antwerpen u deze keer uit om van 10 februari tot 26 maart deel te nemen aan ‘(40) dagen zonder vlees’ en uw klassieke vleesmaaltijd af en toe eens te vervangen door een plantaardige maaltijd.
De bouw van de sociale woningen in Het Klooster, meer bepaald op het binnengebied tussen de Kloostertuin en de Klaprooslaan, start op 15 februari. Het project bestaat uit 40 eengezinswoningen, waarvan 13 sociale huurwoningen (De Voorkempen HE) en 27 sociale koopwoningen (ARRO). Het einde van de werken is voorzien najaar 2017.
Op de website van onze buurgemeente Malle kunt u doorklikken naar het ‘weerstation Malle’. Hier kunt u live de temperatuur, luchtvochtigheid, windrichting ... volgen. Initiatiefnemer Niels Spaenjers is gebeten door de weermicrobe. Weldra verhuist Niels met zijn familie naar Zoersel en start daar ‘weerstation Zoersel’.
zuinig met water  20/01/2016
Wist u dat onze aarde 70% uit water bestaat, maar dat er slechts 0,6% van al dat water geschikt is voor ons dagelijks gebruik? Water is niet onuitputtelijk, soms lijken we te denken van wel. We staan er niet bij stil dat er in andere delen van de wereld niet altijd zomaar water uit de kraan stroomt.
Sinds 1 januari kunt u aan de betaalzuil in het kringlooppark enkel nog met een betaalkaart (bancontact of kredietkaart) betalen. Uit onderzoek blijkt immers dat het aantal betalingen met betaalkaarten jaar na jaar blijft stijgen. Uitbater IGEAN besloot dan ook om de betaling met munten af te schaffen.
De voorbije periode lieten enkele bezorgde Zoerselaars van zich horen omwille van verschillende boomkappingen in onze gemeente. Daarbij ging het vooral over de boswerken in het Zoerselbos en het Molenbos (achter ziekenhuis Sint-Jozef). Tijd voor wat tekst en uitleg.
De steenmarter heeft zich de afgelopen tijd goed aangepast aan onze dichtbevolkte omgeving. Na een jarenlange afwezigheid komen deze dieren vandaag opnieuw in zowat alle gemeenten voor. Dat is goed nieuws voor de natuur in Vlaanderen, maar ze kunnen ook heel wat problemen met zich meebrengen.
Vraagt u zich ook wel eens af waar het geld van uw energiefactuur naartoe gaat? Wel, de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) stelde zich dezelfde vraag en publiceerde onlangs een duidelijk overzicht dat die gelstroom weergeeft.
Sinds 2010 moet elke gemeente een leegstandsregister bijhouden, oftewel een register van alle leegstaande gebouwen en woningen in onze gemeente. Het leegstandsregister bestaat uit twee inventarissen: één voor gebouwen en één voor woningen.
Een nieuw jaar. Dat betekent ook een nieuwe reeks gratis huisvuilzakken! Net zoals vorig jaar kunt u, of één van uw officieel inwonende gezinsleden, aan de hand van de identiteitskaart uw gratis huisvuilzakken komen afhalen bij het onthaal van ons administratief centrum of in één van de drie bibliotheken, en dit vanaf maandag 25 januari.
Goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn weer heel populair. Maar denkt u daar ook al aan tijdens de feestdagen zelf? De organisatoren van de campagne ‘vriend van …’ verzamelden enkele goede tips om de komende feesten net dat tikkeltje duurzamer te maken.
Moet u tijdens de kerstvakantie in ons administratief centrum (Handelslei 167) zijn? Houd dan rekening met de volgende sluitingsdagen: donderdag 24 december (‘s namiddags en ’s avonds), vrijdag 25 december, donderdag 31 december (‘s namiddags en ’s avonds) en vrijdag 1 januari.
Afgelopen zaterdag, besliste de ocmw-raad om de gronden van sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) De Voorkempen in de Smissestraat aan te kopen. Hiermee wordt een private invulling van de grond vermeden, en kan er toekomstgericht nagedacht worden over een alternatief, zoals een sociaal woonproject, dat aansluit bij het zorgaanbod in de gemeente.
Zopas is er een nieuw toegankelijkheidsreglement voor het Zoerselbos goedgekeurd. Dit is een deel van het ‘beheerplan Zoerselbos’, maar het werd nu wel afzonderlijk goedgekeurd door ANB (Agentschap Natuur en Bos).
Goed nieuws voor de verbouwers onder ons. De Vlaamse Regering was al een tijdje bezig met de hervorming van de Vlaamse renovatiepremie, en heeft nu de laatste knopen doorgehakt. Vanaf 1 december kunt u de vernieuwde renovatiepremie aanvragen.
De plannen voor de nieuwe school in Halledorp worden stilaan concreter. Daaraan wordt meteen een planning op lange termijn voor de overige gemeenschapsinfrastructuur gekoppeld. Wij geven u graag een stand van zaken.
6.775! Zoveel bomen en struiken werden er gisteren - en worden er ook volgende week dinsdag nog - aangeplant in het Zoerselbos. Zo’n 600 leerlingen van verschillende Zoerselse basisscholen staken de handen uit de mouwen voor meer groen in onze gemeente!
Begin deze week werd de Sint-Antoniusbaan opgebroken ter hoogte van de Hallebaan. Deze werken kaderen in de aanleg van een aftakking van de Risschotseloop. Die moet zorgen voor minder wateroverlast in de wijk Goudveld. De werken gaan gepaard met een omleiding.
Wij Vlamingen zitten vaak binnen. Gemiddeld brengen we maar liefst 85% van de tijd binnen door, waarvan het grootste deel thuis, in onze eigen woning. De lucht die we al die tijd inademen, kan een invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Wist u trouwens dat de lucht binnen in gebouwen vaak sterker vervuild is dan de buitenlucht?
Wist u dat… de aanschaf en opleiding van een blindengeleidehond maar liefst 20.000 euro kost? Gelukkig hoeft een blinde persoon dit bedrag niet te betalen. Samen met het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap springt het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BGC) bij in de kosten, want niet iedereen kan zo veel centen zomaar ophoesten. En u kunt ook helpen!
creatief met restjes 07/11/2015
Wat te doen met een half brikje room, een restje gekookte pasta of de bekende verrimpelde appels? U kent ze wel, de restjes die u een aantal dagen bewaart, om ze dan alsnog weg te gooien. Wij geven u graag een aantal goede tips om creatiever te zijn met restjes en dus minder voedsel te verspillen.
Op zaterdag 7 november geeft Jeugdbond voor Natuur en Milieu, kortweg JNM, het startsein voor de inrichting van haar gloednieuw ravotterrein ‘De Dwergenbergen’ achter de gemeentelijke basisschool Beuk & Noot. Daarvoor zijn we nog op zoek naar kleine of grote helpende handjes om de 1.600 bij- en vlindervriendelijke bomen en struiken aan te planten.
Het is herfst, de bladeren worden geel of rood-bruin en vallen van de bomen. Deze kleurenpracht maakt deel uit van onze natuurlijke kringloop. Wist u namelijk dat heel wat afgevallen bladeren de ideale compost vormen voor de planten in uw tuin? Wilt u de bladeren van de laanbomen toch liever weg, dan kunt u ze kwijt in de bladkorven die onze gemeentelijke groendienst plaatst.
Na een eerste golf in maart 2015 start op 1 oktober de tweede golf van de 30 dagencampagne. Deze keer kunt u kiezen voor 30 dagen voedselwinst of 30 dagen dingen delen.
In uw woning stapelen vocht en giftige stoffen zich op. Dat kan zorgen voor schimmel, condensatie op de ramen, onaangename geurtjes …, maar het kan ook problemen geven voor uw gezondheid. Uw woning goed ventileren is dus de boodschap. Dan wordt de lucht voortdurend ververst en blijven zowel uw woning als haar bewoners gezond!
In de weekends van 7 & 8 en 14 & 15 november en op woensdag 11 november kunt u weer een hele reeks inspirerende energievriendelijke en duurzame woningen bezoeken. Op die dagen organiseert Bond Beter Leefmilieu voor de 18de keer Ecobouwers opendeur.
Eind vorig jaar keurde het Agentschap voor Natuur en Bos het parkbeheerplan voor het parkgebied Halle Hof goed. De komende twee jaar staan er dan ook heel wat ingrepen te gebeuren. Een opknapbeurt van het grasveld achter het kasteel is er daar één van.
De provincie Antwerpen onderhoudt 2.400 km onbevaarbare waterlopen. Minstens een keer per jaar worden alle waterlopen geruimd om droge voeten te kunnen garanderen, maar soms volstaat dat jaarlijks onderhoud niet. De provincie kan daarin best wat wakkere burgers gebruiken die op tijd zaken melden om erger te voorkomen.
In het kader van het natuurinrichtingsproject (NIP) Zoerselbos wordt er binnenkort (half oktober) gestart met de aanleg van een bufferwal op de berm van de E34 langs de Boshuisweg op het grondgebied van de gemeente Zandhoven.
Wat zijn uw rechten en plichten als (ver)huurder? Wanneer u de eerste stappen in de wereld van het (ver)huren zet, is het niet altijd gemakkelijk om de juiste informatie te vinden. Zit u ook met vragen zoals ‘Waarop moet ik letten bij het opstellen/tekenen van huurcontract?’ of ‘Welke herstellingen moet ik als (ver)huurder uitvoeren?’. Dan is deze infoavond iets voor u.
Net als de afgelopen weken, worden er ook de komende weken opnieuw asfaltwerken uitgevoerd die de nodige verkeershinder met zich zullen meebrengen. Van 9 tot 13 oktober wordt er gewerkt op het kruispunt van de Maalstraat en de Salphensebaan. Van 19 tot en met 26 oktober wordt het kruispunt van de Herentalsebaan en De Wagenmaker onder handen genomen.
De dienstverlening van gemeente & ocmw Zoersel is er voor iedereen. We vinden het belangrijk dat iedereen ons - letterlijk - goed kan bereiken. Tot aan ons administratief centrum geraken is dan de eerste stap. Op een goede plaats kunnen parkeren, is de volgende. Daarom hebben we de locatie van de toegankelijke parkeerplaatsen op onze parking lichtjes gewijzigd.
Vorige week maakte federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem het vernieuwde ‘afschakelplan’ bekend, dat geldig is vanaf 1 november in geval van een elektriciteitsschaarste. De minister zei er wel nadrukkelijk bij dat de kans dat het afschakelplan deze winter geactiveerd zou moeten worden uiterst beperkt is, dankzij de reeds genomen maatregelen.
Omdat mensen vandaag de dag langer leven en graag in een vertrouwde, huiselijke omgeving blijven wonen, zien dat we dat meer en meer gezinnen kiezen om zorgbehoevenden in huis te nemen. Dat noemen we zorgwonen. Om van uw woning een zorgwoning te mogen maken, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
behaag natuurlijk  11/09/2015
Hebt u plannen om uw tuin (her)aan te leggen? Dan kunt u nog tot en met 23 oktober tegen sterk verlaagde prijzen streekeigen bomen en struiken aankopen, en dit dankzij de actie ‘behaag… natuurlijk’ van Natuurpunt. Op die manier draagt u uw onmisbaar steentje bij tot de ontwikkeling van de natuur.
Woont u in de buurt van domein de Welvaart (gelegen aan de rand van het Molenbos tussen de R. Delbekestraat en de Emiel Vermeulenstraat), dan is het u mogelijk al opgevallen dat men daar volop aan het werk is. Bosgroep Antwerpen Noord vzw neemt de bossen er immers grondig onder handen.
Na twee succesvolle edities, in de provincie West-Vlaanderen en Henegouwen (2013) en Oost-Vlaanderen en Namen (2014), besloot Bebat dit jaar om de provincie Antwerpen uit te dagen. 47 Antwerpse gemeentes gingen de uitdaging aan. De bedoeling was om tussen 1 en 31 mei 2015 zoveel mogelijk gebruikte batterijen in te zamelen in één van de Bebat-inzamelpunten van de deelnemende gemeentes.
Noteer in uw agenda dat de gft+-ophaling van 22 juli in Halle wordt verschoven naar zaterdag 25 juli!
"Op hele warme dagen krijgen de afvalophalers de toestemming om vroeger met de ophaalronde te starten", zo meldt Igean.
In het verleden heeft de wijk ‘Goudveld’ te maken gehad met wateroverlast door overstroming van de Risschotseloop. De dienst Integraal Waterbeleid van de provincie Antwerpen beheert de Risschotseloop en heeft het nodige studiewerk laten uitvoeren om het probleem aan te pakken. Een van de maatregelen uit die studie was de aanleg van een aftakking.
De steenuilenwerkgroep van Natuurpunt Voorkempen is al ettelijke jaren druk bezig met het maken van nestkastjes en het ringen van steenuiltjes om het voortbestaan van deze dieren in onze contreien te garanderen. Zo werden vorige week het 62ste en het 63ste uiltje van dit jaar (in Malle en Zoersel samen) geringd.
Vanaf 1 juli tot en met 6 oktober kunt u opnieuw intekenen op de groepsaankoop groene stroom en gas van het Antwerpse provinciebestuur. Vorig jaar bespaarden meer dan 60.000 huishoudens gemiddeld zo’n € 210 per jaar. Sinds 1 juni kunt u ook al intekenen op de groepsaankoop zonnepanelen.
Hebt u een taxushaag? Dan bezit u een plant die levens kan redden. Een taxushaag bevat immers baccatine, de stof waarmee chemotherapieën worden gemaakt. In 2014 werd 569 m³ taxussnoeisel ingezameld, goed voor evenveel chemotherapieën. De opbrengst (€ 28.460) ging naar een ‘verwenfonds’ voor kankerpatiënten.
Vanaf 2016 bestaat de kans dat de premies voor energiebesparende maatregelen worden afgebouwd. Bent u dus al langer van plan om uw woning te renoveren en zo minder energie te verbruiken? Stel uw investering dan niet langer uit en geniet nu nog van tal van premies én belastingsvermindering.
Regionaal Landschap de Voorkempen en de provincie Antwerpen installeerden dit voorjaar acht boombruggen in onze regio. Boombruggen zijn dikke touwen die tussen bomen over drukke wegen opgehangen worden om eekhoorns en andere boomdieren te helpen veilig de weg over te steken.
Sinds een tweetal weken vindt u, zowel op de oude als op de nieuwe begraafplaats in Zoersel, een ‘hutje’ met tuingereedschap. Gemeente & ocmw Zoersel wil u graag helpen om het grafmonument van uw dierbare(n) netjes te houden en stelt daarom dit materiaal ter beschikking.
Boeren, bedrijven, winkels ... - kortom, de hele biosector - nodigt u uit om tijdens de Bioweek - van 6 tot 14 juni - te komen genieten van de natuurlijke smaak en de authentieke geuren en kleuren van de biologische landbouw. Ontdek verschillende biozaken waar u kunt genieten van heel wat lekkers of deelnemen aan uiteenlopende activiteiten.
Truvo, de uitgever van de telefoonboeken - witte en gouden gids – wil mee aan het milieu werken en overbodig drukwerk vermijden. Hij wil voorkomen dat de telefoonboeken worden bedeeld aan niet-gebruikers.
Bebat zorgt ervoor dat lege batterijen gerecycleerd worden en een nieuw leven vinden in tal van toepassingen. Daarom organiseert Bebat een grote inzamelwedstrijd. Onze gemeente heeft zich hiervoor ingeschreven en kan zo een unieke en milieuvriendelijke speeltuin winnen!
U koopt een oudere woning maar bij de (her-)aanleg van het terras ontdekt u dat er nog een oude stookolietank in de grond steekt. Deze wordt echter al jaren niet meer gebruikt. Wat nu? De tankslag biedt u de oplossing.
een leven lang wonen 28/04/2015
Hebt u een vader en/of moeder die een dagje ouder wordt, dan staan jullie vermoedelijk al eens vaker stil bij wat de toekomst zal brengen. Wat als uw ouder(s) bijvoorbeeld niet meer zo goed te been zijn? Zullen ze dan kunnen blijven genieten van de privacy en het comfort van een eigen woning?
Te voet of met de fiets gaan, is niet alleen goed voor uw gezondheid, het milieu en uw portemonnee, maar kan u ook nog eens een leuke prijs opleveren. Van 25 april tot 30 mei kunt u immers deelnemen aan de campagne ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’.
Om praktische redenen hebben IGEAN - de intercommunale die de afvalophaling regelt - en de gemeente, in overleg met de ophaler, beslist om de pmd- en restafvalophaling in Sint-Antonius en Zoersel niet op woensdag 8 april, maar wel op zaterdag 11 april uit te voeren. Jawel u leest het goed, een zaterdag.
Kunt u ook zo genieten van een wandeling of een fietstochtje langs het platteland? Landbouw en recreatie gaan dan ook perfect hand in hand, al willen onze landbouwers u toch vragen rekening te houden met een aantal belangrijke aandachtspunten.
In de verkaveling ‘het Klooster’ zal dit jaar nog gestart worden met de woningbouw op de vrijliggende percelen. De nieuwe woningen zullen aan de rand van het projectgebied komen waardoor er ruimte blijft voor een waardevolle, groene ruime waarvan alle bewoners in de verkaveling kunnen genieten.
In het kader van de geplande aanleg van de omleidingsweg rond deelgemeente Zoersel moeten een aantal bestaande buurtwegen, die door de omleidingsweg worden doorsneden, gedeeltelijk worden afgeschaft en/of verlegd. Intussen heeft ook de deputatie een beslissing genomen.
Vanaf 2016 wordt er gestart met het afbouwen van de energiepremies. Dit jaar blijft alles bij het oude. Bent u al lang van plan om uw woning te renoveren? Wilt u minder energie verbruiken?
In het kader van de geplande aanleg van de omleidingsweg rond deelgemeente Zoersel moeten een aantal bestaande buurtwegen, die door de omleidingsweg worden doorsneden, gedeeltelijk worden afgeschaft. De deputatie van onze provincie heeft intussen een beslissing genomen over de afschaffing. U kunt het dossier inkijken vanaf maandag 16 maart.
In september vorig jaar vernam u dat we een actieplan zouden uitwerken voor de openbare verlichting met als doel het juiste licht op de juiste plaats, op het juiste moment en in de juiste mate te brengen. Intussen werden de eerste stappen gezet en kregen een aantal straten led-verlichting. Goed voor een besparing van 1200 euro per jaar.
Bij haar overlijden in 2013 schonk Yolande Markey een woning in de Vogelzang aan de gemeente. Wie daar in de buurt woont, heeft ongetwijfeld al gemerkt dat daar momenteel hard wordt gewerkt. Vooral de tuin met bosgedeelte wordt flink onder handen genomen.
Zoals u weet ijveren gemeente & ocmw Zoersel en het Agentschap Wegen en Verkeer al lange tijd voor een omleidingsweg, die het ontsluitings- en verkeersprobleem in de dorpskern van Zoersel moet aanpakken. Een aantal eigenaars vocht de beslissing van de Vlaamse overheid - betreffende noodzakelijke onteigeningen - aan bij de Raad van State en kreeg gelijk.
Bij zachte temperaturen en regenweer komen de eerste amfibieën uit hun winterslaap. Dan trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes te leggen. Door ons dichte wegennetwerk moeten ze tijdens hun voortplantingstocht echter vaak de straat oversteken. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht dan ook vaak in een (platte) dood.
In juli 2013 gaf de Vlaamse Regering haar akkoord om een nieuwe bestemming te zoeken voor het voormalige militaire vliegveld in Malle. Momenteel worden alle alternatieven onderzocht op de mogelijke effecten op het milieu en de omgeving - in vakjargon ook wel de opstart van een plan-milieueffectrapportageprocedure (plan-MER) genoemd.
U hebt het ongetwijfeld ook al meegemaakt: u staat ’s ochtends op en u hoort de vuilniswagen voorbijrijden. U springt nog snel in uw schoenen en rent in uw pyjama naar buiten, maar u bent net te laat. Weet dan dat onze afvalophalers vanaf 6 uur aan uw deur kunnen staan.
Hebt u thuis nog een oud koffiezetapparaat, mixer of stofzuiger staan? Houd dit toestel nog even bij en breng het tussen 20 en 28 maart naar het Recupel inzamelpunt, in Zoersel het kringlooppark.
Gemeente Zoersel heeft een vlinder geadopteerd, ‘het oranjetipje’, een kleine maar prachtige dagvlindersoort. Met deze adoptie, in samenwerking met Natuurpunt Voorkempen, wil Zoersel de biodiversiteit op haar grondgebied beschermen en promoten. Het oranjetipje zal daarbij het uithangbord vormen voor allerlei sensibiliseringsacties en natuurondersteunende maatregelen.
Het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) heeft IMAGE-V, de opdracht gegeven om de komende jaren van heel Vlaanderen 360° beelden te maken. Vier compleet uitgeruste wagens zullen alle berijdbare wegen van Vlaanderen (ongeveer 64.000 km) in kaart brengen.
milieudienst
administratief centrum
Handelslei 167, 2980

  Δ melding processierupsen 
  Δ melding wespennest
  Δ online afvalkalender