A  A  A  A 
In de kijker
 

Expo in cultuurhuis de Bijl
Fik van Gestel | Bladstilte
1 t.e.m. 23 april

Zomer - tekencursus in cultuurhuis de Bijl en op locatie
3 t.e.m. 8 juli

Expo in cultuurhuis de Bijl
Ingrid Geudens
Innig verbonden met de natuur
29 april t.e.m. 21 mei
 

Pianorecital in cultuurhuis de Bijl
Simon Thielens
22 april - 20 uur
 

Erfgoeddag 2017 | Zorg
zondag 23 april
van 10 tot 18 uur
ZNA Joostens

Lezing in cultuurhuis de Bijl 
Cami Toebosch en Freddy Housen | Van constructivisme tot abstractie
27 mei t.e.m. 18 juni
               

Cultuurnieuws van Zoersel
In de ontmoetingsruimte van woonzorgcentrum de Buurt kunt u sinds 10 april een beeldhouwwerk van Mariette Coppens (85) bewonderen. Ze gaf dit kunstwerk voor onbepaalde duur in bruikleen aan het centrum, waar ze sinds kort ook zelf verblijft.
Kunt u ook zo genieten van een fikse wandeling langs mooie plekken in uw buurt? Houdt u daarnaast ook van gezellig tafelen en culinair verwend worden? Dan zijn de culinaire wandeltochten van het Land van Playsantiën - in Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel - zeker iets voor u. Vooral tijdens de koudere maanden is deze combinatie erg geliefd.
Op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. WO I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld. Heel wat gebeurtenissen vandaag de dag hebben hun oorsprong in ’14-’18. We nemen daarom al enkele jaren het initiatief om de 11-novemberherdenking niet onopgemerkt te laten voorbijgaan. Ook dit jaar bent u van harte welkom bij de herdenkingsplechtigheden volgende week vrijdag.
Zesentwintig jaar na de eerste opening heropent het Lindepaviljoen, ditmaal in een heel ander jasje, nu zondag officieel zijn deuren. Vanaf maandag kunt ook u er een kijkje gaan nemen. Op vraag van gemeente & ocmw Zoersel toverde vzw Toerisme Zoersel het Lindepaviljoen met een multimediashow en een vertel-, belevings- en tentoonstellingsruimte om tot een fris en eigentijds museum.
Hebt u zin om voor Zoerselse ambiance te zorgen tijdens de zomermaanden in het park van Halle? Beschikt u bovendien over het nodige organisatietalent en voldoende ervaring om dit tot een goed einde te brengen? Dan wordt u misschien de nieuwe organisator van ‘parkplezier’!
Eind januari 2017 is het weer zo ver. Dan vindt in Vlaanderen en Nederland de jaarlijkse Poëzieweek plaats van donderdag 26 januari tot en met woensdag 1 februari. Ook in Zoersel heeft de Poëzieweek intussen een vaste stek gekregen binnen het cultureel aanbod. Een vierde editie van ‘dichter in huis’ is dan ook al volop in de maak.
De Facktorij is een kunstclub binnen de sector psychosezorg van pc Bethanië. Patiënten krijgen hier de kans om een eigen kunstatelier uit te bouwen. Tot dusver deden ze dat in een gebouw op het domein van pc Bethanië, maar vanaf deze week nemen ook zij hun intrek in de voormalige feestzaal van het Bethaniënhuis. De officiële opening vond gisteren plaats, maar op 5 en 6 oktober kunt u ook een kijkje komen nemen tijdens het opendeurweekend.
De wereld verandert snel. Wat u vandaag op uw werk doet, is anders dan twintig jaar geleden. Nieuwe machines, nieuwe manieren van werken, computers. Mee blijven met al die nieuwe dingen is een uitdaging. Zeker voor iemand die moeite heeft met lezen, schrijven, tellen of werken met computers. De week van de geletterdheid - dit jaar met de focus op werkgevers en werknemers - brengt dit probleem onder de aandacht.
Zoals elk jaar organiseert het Land van Playsantiën ook deze zomer een driedaags fietsevenement, zij het dit keer in een volledig nieuw kleedje. Onder de noemer ‘Oeposmoemoeeurevlo’ staat alles in het teken van de jaren ‘20 - ‘40. De eerste fietstocht is nu zondag, 17 juli, in Lille en Malle. Neemt u deel aan minstens twee fietstochten, dan maakt u kans op een mooie prijs!
Komt u wel eens in het groene parkdomein van het psychiatrisch centrum Bethanië? Dan is nú het uitgelezen moment! Onder het motto 'aandacht maakt alles mooier' wil het natuuratelier van het psychiatrisch centrum u namelijk uitnodigen voor een heuse 'bomenwandeling' op hun domein, waarbij ze u langsheen heel wat speciale, diverse bomen leiden.
Dit voorjaar vernieuwden de gemeenten Beerse, Lille, Malle, Rijkevorsel, Vosselaar en Zoersel de ‘Achtzalighedenroute’. De nieuwe fietsroute kreeg de naam ‘Kempense Zalighedenroute’ en belooft een mooie tocht langs de knooppunten. Hebt u de route al gefietst? Dan weten we graag wat u ervan vond en willen we u vragen om een korte vragenlijst in te vullen.
Afgelopen maandag verzamelden de winnaars van ‘met belgerinkel naar de winkel’ in de kapel van ons administratief centrum voor de prijsuitreiking van de campagne. De hoofdprijs – de gekende belgerinkelfiets – was voor de Zoerselse Hedwig Geukens, die in de wolken was met haar prijs!
Jóska Soós was de laatste jaren van zijn leven opgenomen bij ZNA-Joostens en overleed er in 2008. “Met deze tentoonstelling willen wij een brug bouwen tussen het leven van mensen met dementie en de wereld daarbuiten”, zo vertelt Ann Cuyt van ZNA-Joostens.
Volgende vrijdag - de eerste vrijdag van juni - organiseert onze plaatselijke middenstand naar jaarlijkse gewoonte zijn braderij in de dorpskern van Sint-Antonius. Zoals steeds verwachten zij veel bezoekers en daarom nemen we de nodige verkeersmaatregelen.
Nog elke dag ontvluchten mensen hun thuisland. Ze vluchten omdat hun veiligheid in gevaar is - door oorlog, vanwege hun politieke overtuiging, de godsdienst die ze belijden ... Een van hen is Haider Jabbar, een kunstenaar uit Bagdad (Irak) die sinds enkele maanden in Zoersel verblijft. In zijn werk toont hij de vele slachtoffers die hun leven lieten in de conflicten in Irak.
Het is wellicht geen geheim voor u dat onze deelgemeente Halle haar bijnaam ‘mager Halle’ dankt aan het verhaal van de Halse Pier, geketend aan een boom in de pastorietuin. Twaalf jaar geleden werd hij door een groep Halse Pierenaren nog eens door het dorp geleid en werd zijn verhaal uitgebeeld in de vorm van café-theater. De Pier is intussen terug voldoende aangesterkt om nog eens op pad te gaan, zij het onder begeleiding, want de Pier is niet ongevaarlijk...
Het diamantverleden is typisch voor de Kempen. Spontaan associëren we dit met de gemeenten Grobbendonk, Nijlen, Berlaar, Vorselaar … Wellicht minder bekend is dat ook onze eigen gemeente een diamantverleden kent. Dat kunt u vanaf zondag komen ontdekken!
U kent ongetwijfeld ‘De Loteling’ van Conscience. Zijn hoofdpersonage was weliswaar fictief, maar het ‘loten’ van mannen die militaire dienstplicht moesten vervullen, bestond wel degelijk. Zoerselaar Roel Jans bestudeerde de ‘lotelingen’ van Zoersel. U leest er meer over in ons nieuw Zoerselmagazine, maar we geven u alvast graag een voorsmaakje.
In 2016 herdenken we twee gebeurtenissen, één op nationaal en één op lokaal niveau, die exact 80 jaar geleden plaatsvonden. Beide gebeurtenissen luidden toen in zekere zin het begin in van een nieuw toeristisch tijdperk, dichtbij en veraf. Voor onze dienst cultuur zijn ze de perfecte aanleiding om er, onder het motto ‘vakantie dichtbij en veraf ’, een cultureel werkjaar aan te koppelen.
Dankzij enkele geëngageerde Zoerselaars bestaat er een jarenlange traditie van muzikale parkavonden in het park in Halle tijdens de zomermaanden. Die traditie willen we absoluut in ere houden. Omdat de overeenkomst over de organisatie echter opnieuw verlengd moet worden, doen we een open oproep.
U leest het goed, in 2017 - meer bepaald op 12, 13 en 14 mei - wordt Zoersel op de wereldkaart gezet. Na wereldsteden Tokio, Valencia en dit jaar Seoel wordt het WK driebanden voor dames 2017 in Zoersel georganiseerd door Biljartcentrum De Ploeg.
Poëzie lijkt zich soms in de marge van de kunsten te bevinden, het kleine broertje van de literatuur, de verstekeling van de letteren. Maar één keer in het jaar krijgt poëzie de aandacht die het terecht verdient, tijdens een heuse Poëzieweek. Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ vindt van 28 januari tot en met 3 februari de editie 2016 plaats.
Vanaf zaterdag 9 januari loopt in cultuurhuis de Bijl een hommagetentoonstelling aan Jan Dries. Jan, ongetwijfeld onze bekendste Zoerselse kunstenaar van de voorbije decennia, overleed in 2014 op 88-jarige leeftijd. Om hem op gepaste wijze te herdenken en herinneren, krijgt Jan vanavond postuum de titel van ereburger.
Tijdens een innovatief project begeleidde Werk met Zin, in samenwerking met De8 en VDAB Antwerpen, 38 hoogopgeleide anderstaligen in hun zoektocht naar werk op hun niveau. Uit de verschillende verhalen bleek hoe complex deze zoektocht is, vol verlangen, drempels en moed.
Bent u op zoek naar een origineel eindejaarsgeschenk? Kunt u oprecht genieten van een kop warme chocomelk of een glaasje glühwein met vrienden en familie? Bent u pas helemaal overtuigd als u weet dat dit alles ten voordele is van twee goede doelen dicht bij huis? Bezoek dan zeker onze kerstmarkt op 12 of 13 december.
Met temperaturen tot 20 graden en flink wat zon voelde het deze week eerder nazomers dan herfstig aan. Ideaal weer dus voor een culinaire wandeltocht in het Land van Playsantiën. Tijdens die tocht in Lille, Malle, Ranst, Zandhoven of Zoersel strekt u niet alleen de benen, maar maakt u ook kennis met de prachtige omgeving en met enkele van onze beste horecazaken.
Naar aanleiding van de geplande afbraak van ’t Zonneputteke - en de komst van een nieuw gemeentemagazijn voor onze technische dienst op die plaats - besliste het bestuur eerder om de infrastructuur van het Zonneputteke niet meer te verhuren. Het dossier is echter nog niet zo ver gevorderd dat die afbraak effectief in 2016 zal gebeuren, wat maakt dat het Zonneputteke opnieuw verhuurd kan worden aan erkende Zoerselse verenigingen.
Het Davidsfonds is een omvangrijk cultuurnetwerk dat tegelijk jeugd- en volwassenenboeken uitgeeft, uiteenlopende evenementen organiseert, cursussen aanbiedt en reizen opzet. Het Davidsfonds brengt mensen samen en laat mensen elkaar ontmoeten, "want cultuur beleef je samen", zo luidt het.
Eind vorig jaar keurde het Agentschap voor Natuur en Bos het parkbeheerplan voor het parkgebied Halle Hof goed. De komende twee jaar staan er dan ook heel wat ingrepen te gebeuren. Een opknapbeurt van het grasveld achter het kasteel is er daar één van.
De komende jaren zal het Koetshuis in het park van Halle beheerd worden door Luc Vandenplas - of Vandenplas-Events bvba. Het gemeentebestuur sloot een concessieovereenkomst af met Luc voor de komende negen jaar, nadat hij als beste uit een selectieprocedure kwam.
Radio Gaga deze week gemist? Jammer, want de kleurrijke radiocaravan van acteurs Joris Hessels en Dominique Van Malder streek neer in Zoersel, op het domein van psychiatrisch centrum Bethanië. Geen nood. U kunt de reportage nog tot 20 oktober herbekijken via de website van Canvas.
Eind juni ondertekenden de voorzitters van de adviesraden welzijn, cultuur, jeugd, sport en senioren een charter waarmee ze zich engageren om alle verenigingen binnen hun terrein aan te moedigen een Z|label aan te vragen. Intussen kenden we dit label al aan een twintigtal verenigingen toe.
“Enorm hilarisch en verfrissend eerlijk. Een wonderlijke nieuwkomer in het Londens theater.” "Dit stuk hoort onmiddellijk thuis in de uitzonderlijke categorie van voorstellingen. Ik wou niet dat het eindigde...”. Dit zijn maar enkele van de vele lovende recensies die het theaterstuk ‘We just keep going’ van de Zoerselse Elle van Knoll krijgt in Londen!
Dit jaar viert het Crucea-comité - en samen met hen heel Zoersel - het 25-jarig bestaan van de onderlinge band tussen de beide gemeenten. Naar aanleiding van deze verjaardag trok een Zoerselse delegatie eind augustus naar het Roemeense dorpje én staat volgende week de film ‘Waiting for August’ geprogrammeerd in de Kapel.
Onder het motto ‘Jaren die druppelend versmelten’ staat de Poëzieweek 2016 in het thema van herinneringen. Tijdens die week organiseren we op zondag 31 januari de derde editie van ‘dichter in huis’, waarbij we graag een poëzieprogramma brengen in enkele Zoerselse huiskamers.
Binnen onze gemeente zijn er tal van initiatieven die deze maand hun nieuw werkjaar opstarten. We denken onder meer aan het muziek- en woordfiliaal, het filiaal beeldende kunst en de taalcursussen van Lionsclub Zoersel.
Het zijn maar enkele van de bekende artiesten die tijdens de herfstmaanden het gemeenschapscentrum Zoersel aandoen. Neem eens een kijkje in het uitgebreide activiteitenprogramma voor het najaar en bestel alvast uw tickets!
Op 23 en 24 juli komt productiehuis De chinezen, bekend van onder meer ‘Iedereen beroemd’, een aflevering voor een gloednieuw tv-programma opnemen op het domein van het psychiatrisch centrum Bethanië.
Naar jaarlijkse gewoonte zet het Land van Playsantiën u letterlijk in beweging met het fietsdrieluik ‘rondje plezier in het land van vertier’. Tijdens de fietstochten op 12 juli, 19 juli en 2 augustus fietst u langs landelijke wegen en domeinen, langs onbekende hoekjes en maakt u kennis met onze prachtige omgeving.
Dit jaar valt 11 juli, de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, op een zaterdag. Het Zoerselse 11 juli-feestcomité grijpt die gelegenheid aan om er voor ieder van u een volksfeest van te maken met een gevarieerd, voor elk-wat-wils-programma.
Sport, cultuur en ontspanning dragen in grote mate bij aan ons welzijn. Samen met gemeente & ocmw Zoersel vinden heel wat verenigingen dat zo’n deelname aan het vrijetijdsaanbod geen exclusief voorrecht is voor wie het kan betalen. Zij engageren zich dan ook om aan mensen met een beperkt inkomen een significante korting te geven wanneer ze zich bij hun vereniging willen aansluiten.
Omdat wij er enkele weken tussenuit gaan met onze wekelijkse Nieuwsbrief, geven we u graag een beknopt overzicht van enkele niet te missen activiteiten de komende zomermaanden. Dit is uiteraard een beperkt lijstje. U vindt heel wat meer activiteiten in onze UIT-kalender op www.zoersel.be.
Het is pas echt zomer als u weer volop buiten kunt sporten, als u er met de mountainbike op uit kunt of uw loopschoenen aan kunt trekken. Bloso bracht de mooiste loopomlopen en mountainbikeroutes in kaart, zowel voor beginners als voor gevorderden.
Zoals het een traditie betaamt, palmt Parkplezier ook deze zomer het park in Halle zeven weken op rij in met muziek voor jong en oud. Op het programma heel wat muzikaal talent van dichtbij en ver weg. Het startschot wordt gegeven volgende week vrijdag, 26 juni.
Wat een weer! Hebt u zin om er met uw tweewieler op uit te trekken? Dan heeft de provincie Antwerpen voor u enkele fietsroutes uitgestippeld, enerzijds doorheen de geschiedenis van het landschap en anderzijds met water als centraal thema. ‘Landschapsbelevenissen’ en ‘veleau’ leiden u langs onbekende plekjes.
In de Krekelenberg is sinds enkele weken de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van zeven Smarten terug in volle glorie te bewonderen. Het kapelletje, oorspronkelijk uit 1946, werd in 2003 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe verkaveling. Onlangs vonden verschillende partijen elkaar om de kapel een nieuwe plaats te geven.
Na de zomer sluit het Lindepaviljoen een tijdje de deuren. We hopen u, vermoedelijk in het voorjaar van 2016, opnieuw te kunnen verwelkomen in een opgefrist, aantrekkelijk en hedendaags gebouw met nieuwe ‘oude’ verhalen. Profiteer er dus van om deze zomer de Lindeboom nog een bezoekje te brengen.
Eind vorig jaar schonk kunstenaar Paul Ibou aan gemeente & ocmw Zoersel vier kunstwerken. Zij kregen inmiddels een mooi plekje in onze nieuw bib in Zoersel. Op 8 mei werden zij aan de pers voorgesteld.
Vanaf de lagere school worden kinderen vaak beoordeeld op hoe goed ze gestudeerd hebben of op hoeveel antwoorden ze juist hebben. Creatieve activiteiten zijn daarom heel belangrijk: het draait dan niet om presteren of leren, maar wel om uzelf uiten en experimenteren.
De maand mei is traditioneel de maand waarin aan verschillende kapelletjes de Heilige Maria wordt vereerd. In onze parochies wordt de Mariadevotie nog altijd in ere gehouden. In mei vinden er aan verschillende kapelletjes Mariavieringen plaats.
Vanaf vandaag, tot en met zondag 3 mei, vindt de jaarlijkse Week van de Amateurkunsten (WAK) plaats, met als thema 'De kleine artiest'. In onze gemeente staan tal van initiatieven op het programma. Hét uitgelezen moment om eens te komen proeven van onze lokale kunst.
De mooie erfenis aan oude materialen die Dirk Woestenborghs, voormalig adjunct-technisch directeur van het psychiatrisch centrum Bethanië en het AZ Sint-Jozef, na zijn pensioen naliet, past perfect in deze editie van Erfgoeddag, die speciale aandacht besteedt aan ‘erven’.
Wie wil kennismaken met het werk van Zoersels kunstenaar Paul Ibou krijgt hiervoor dit weekend de kans. Voor het eerst opent hij de deuren van zijn kunstatelier in Pulderbos. Daarnaast schenkt Paul ook enkele werken aan gemeente & ocmw Zoersel. Die krijgen een plek in de nieuwe bib in Zoerseldorp.
Zet u een verenigingsactiviteit, een straat- of een wijkinitiatief in de steigers tussen 4 en 12 juli of in het voorafgaand openingsweekend van 27 en 28 juni? En wil u dit event graag in het teken plaatsen van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli? Dan kunt u een feestcheque tot € 170 winnen.
Bij haar overlijden in 2013 schonk Yolande Markey een woning in de Vogelzang aan de gemeente. Wie daar in de buurt woont, heeft ongetwijfeld al gemerkt dat daar momenteel hard wordt gewerkt. Vooral de tuin met bosgedeelte wordt flink onder handen genomen.
Als alles goed is, worden onze drie dorpskernen sinds eergisteren opgefleurd door portretten van een dertigtal Zoerselse vrijwilligers. Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger (28/2 - 8/3) willen wij hen via die weg eens extra onder de aandacht brengen, want dat verdienen ze als geen ander!
Bedoeling is om op ramen, deuren en etalages van openbare diensten, maar ook van lokale handelaars een gedicht op maat aan te brengen, waarbij zowel inwoners als bezoekers wat langer en met een glimlach kunnen blijven stilstaan… en binnenkomen.
Op zaterdag 24 januari opent de nieuwe bibliotheek in Zoersel haar deuren. Dorp 54 wordt het nieuwe adres van de bibliotheek. Ze is gelegen midden in de deelgemeente Zoersel tegenover het dorpsplein. Een week lang organiseert de bibliotheek elke dag activiteiten die u laten proeven van de dienstverlening.
Wilt u de bibliotheek in het Zonneputteke nog bezoeken, dan moet u snel zijn. De bib sluit immers morgen de deuren om te verhuizen naar de nieuwe locatie aan Dorp 54. Aanstaande maandag zullen tientallen kinderen helpen om de duizenden boeken te versjouwen.
een hele week poëzie 05/01/2015
Al meer dan 10 jaar lang is Gedichtendag op de laatste donderdag van januari hét poëziefeest van Vlaanderen en Nederland.
Traditiegetrouw kunt u ook in de zomer van 2015 enkele vrijdagen afzakken naar het park in Halle voor een vleugje muziek en tonnen sfeer. Zegt het u iets om voor een keertje zelf te schitteren op het podium?
Als u van Zoersel bent, kan het niet anders of u hebt er al van gehoord: het kerstspel op Einhoven.... Vijfentwintig jaar geleden heel bescheiden gestart en intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in Zoersel, én ver daar buiten! In het Zoersel magazine, dat komende week bij u in de bus valt, kunt u een interview lezen met één van de initiatiefnemers, Sus Derkinderen. We geven u alvast een voorsmaakje van dit boeiend gesprek.
Zoals elk jaar boog onze cultuurraad zich ook dit jaar over de kandidatuur voor de cultuurprijs 2014. Dankzij zijn verdiensten op uiteenlopende vlakken, was die eer deze keer weggelegd voor laureaat Ivo Van Vaerenbergh, die de cultuurprijs afgelopen zondag in ontvangst mocht nemen.
Beeldhouwer en Zoerselaar Jan Dries is overleden op 25 november 2014. Zoersel neemt afscheid van een wereldburger, Kempenaar en groot kunstenaar.
culinaire wandeling 20/11/2014
Een deugddoende wandeling langs bossen en velden in combinatie met een fris streekbier of lekkere maaltijd? Wandel dan nog tot april 2015 op vrijdag, zaterdag of zondag mee met ‘op en top Zoersel’.
Samen met Regionaal Landschap de Voorkempen bereiden we met nog acht andere gemeenten (Brasschaat, Essen, Kalmthout, Schilde, Stabroek, Wijnegem, Wuustwezel en Zandhoven) de oprichting van een erfgoedcel voor. Die cel zal het lokale en regionale erfgoed in kaart brengen om het te tonen aan het grote publiek.
Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog onze contreien teisterde. Naar aanleiding van 11 november staat er dit weekend veel op de agenda, onder meer het concert ‘Masters of War’ (Bob Dylan) oftewel ‘Oorlogsgeleerden’ in een bewerking van Wannes Van de Velde. Win nu uw tickets.
November, een maand die traditiegetrouw een druk programma voorziet. Dit weekend is er Allerheiligen en op 11 november herdenken we het einde van de Eerste Wereldoorlog. Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog staat er volgende weekend een lezing, concert, de traditionele herdenking en een tentoonstelling gepland.
In het kader van de inleefweek van de armoede trachtten afgelopen week heel wat Zoerselaars de eindjes aan elkaar te knopen met een beperkt budget. Een voor één werden ze geconfronteerd met een aantal moeilijke keuzes en (on)verwachte ervaringen. Deze inzichten geven meer dan voldoende stof om een debat te houden over een toekomst zonder armoede, waarbij Jan De Smet voor de muzikale noten zorgt.
In de nieuwe bibliotheek in Zoerseldorp is men volop bezig met het leggen van de pvc-vloer. Van zodra die er ligt, kan er gestart worden met de inrichting. Denken we onder meer aan het plaatsen van bibliotheekrekken - goed voor 1 kilometer aan boekenschabben -, leesplekken en kinderhoeken.
Organiseert u of uw vereniging een activiteit waarop iedereen welkom is? Dan bestaat er een goede manier om die bij zo veel mogelijk mensen bekend te maken: de UiT-databank op onze website. Die databank bundelt alle Zoerselse activiteiten en biedt meteen een overzicht aan al wie op zoek is naar wat ontspanning.
Wie beter dan een dichter om de complexiteit van de liefde te bezingen: teder of vol passie, prille vlinders of reeds vertrouwde warmte, dromerige vreugde of hartverscheurend liefdesverdriet. ‘Met zingen is de liefde begonnen’ is dan ook het thema van de Poëzieweek 2015, die van start gaat met de traditionele Gedichtendag op 29 januari.
Intussen ziet het straatbeeld in het dorp van Zoersel er ietwat anders uit. Een nieuwe gevel prijkt op de plaats van de oude, vervallen huizen aan Dorp 50-64. Weet u nog hoe die huizen eruit zagen? Weet u ook nog dat er knappe archeologische stukken opgegraven werden in april 2013? Die vondsten schenken we nu op onze beurt aan de provincie zodat ze op een duurzame manier bewaard worden.
Onze gemeente heeft niet alleen erfgoed dat dateert uit de ijzertijd, ook het veel jonger erfgoed kunt u bewonderen. Met ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ als invalshoek stelt Open Monumentendag het erfgoed deze zondag in de kijker.
Fred Bervoets is voor velen nog altijd het boegbeeld bij uitstek van een hele generatie kunstenaars die opgroeide in de jaren ‘60. Vanaf morgen haalt cultuurhuis de Bijl dit icoon uit de Belgische kunstscène in huis.
Bent u tussen 8 en 18 jaar jong, hebt u zin in een leuke hobby en voelt u de acteermicrobe kriebelen? Dan is het Halse jeugdtheater ZieZo ongetwijfeld uw ding! Daar zijn ze immers op zoek naar jong, nieuw talent om er ook dit tiende jeugdseizoen een ferme lap op te geven!
Koopt u uw tickets voor het Sportpaleis, de Roma of de AB al online? Dan kunt u dat voortaan ook heel gemakkelijk voor onze activiteiten in de Bijl en de Kapel doen. Bent u nog niet zo vertrouwd met de digitale wereld, dan hebt u uiteraard nog steeds de mogelijkheid om tickets te kopen aan de balie of ze telefonisch of per mail te bestellen.
Onder de noemer ‘gemeenschapscentrum Zoersel’ organiseert onze dienst cultuur activiteiten in de Bijl en de Kapel. Elke ruimte heeft een eigen aanbod, stijl en accenten. Wat bij de één niet kan, vindt u ongetwijfeld bij de ander. Loop eens binnen en laat u verrassen... om te beginnen door de najaarsprogrammatie.
We kunnen tevreden terugblikken op het bezoek van zo’n 200 gasten uit Duitsland, Spanje, Roemenië, Zwitserland, Frankrijk en Benin tijdens Eurozoersel vorige week. Wat deze editie extra speciaal maakte, is de ondertekening van een nieuw vriendschapsverdrag tussen Zoersel en het Franse Elancourt.
Wat woensdagavond begon met een openingsreceptie, gisteren een toeristische, culturele en sportieve kennismaking was en vandaag naar de Westhoek leidt, ziet u hier in beelden. Het gaat meer bepaald om de achtste editie van Eurozoersel waarbij we gasten ontvangen uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Roemenië, Zwitserland en dit keer ook Benin.
Als voorlopig laatste in onze reeks Zoersel historisch komt de N14 aan de beurt: de rijksweg van Lier naar Hoogstraten. Vooral het tracé tussen Lier en Oostmalle was aanleiding voor stevig getouwtrek gedurende verschillende jaren.
Na de geschiedenis over de weg naar Halle kunnen ook de andere deelgemeenten niet achterblijven. De rijksweg N12 (nu gewestweg) , van Antwerpen naar Turnhout, is vandaag ongetwijfeld één van de drukste wegen van de provincie. Maar weet u hoe deze weg ontstaan is?
Tijdens de vakantiemaanden gaan we af en toe op de rem staan en bieden wij u een verhaal om te onthaasten. Er mag een goed glas bier of wijn bij - laat u even wegdromen en lees in alle rust over 'de steenweg naar Halle, 150 jaar geleden': een verhaal over 'jerwegen', 'uitschotkasseien', volkslening en tolgeld.
Op dinsdagavond kunt u de sfeer gaan opsnuiven op de zomerbuurtbabbel in uw buurt. Het principe is eenvoudig: het gemeentebestuur zorgt voor tafels en stoelen, en enkele buurtbewoners bemannen de tapkraan.
Voor de achtste maal ontvangt Eurozoersel begin augustus buitenlandse gasten uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Roemenië, Zwitserland en dit keer ook Benin.
Het wordt druk dit weekend in het gemeentepark. Vandaag, 11 juli, is het feest van de Vlaamse gemeenschap. Ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag wordt tussen 18 en 19.30 uur een typisch Vlaamse maaltijd opgediend: stoofvlees of koninginnenhapje met brood, of een vegetarische koude schotel.
Er bestaat geen pasklare definitie voor erfgoed. Het staat voor alles wat we overerven van vorige generaties én wat we het bewaren waard vinden. Samen met enkele buurgemeenten vinden we het belangrijk om dat erfgoed in onze regio te beschermen. Dat willen we doen door samen een ‘erfgoedcel’ op te richten.
Net zoals afgelopen dinsdag kunt u onze Rode Duivels ook komende zondag gaan aanmoedigen in het park in Halle. Het enorme aantal toeschouwers zorgde dinsdag voor heel wat verkeerschaos. Daarom werden de geldende verkeersmaatregelen aangepast en zal de politie streng optreden bij overtredingen.
Weer of geen weer. Er zal de komende maanden sowieso een zomers en ontspannen sfeertje hangen in het park in Halle. Dat heeft alles te maken met het uitgebreide muziekaanbod waarvan u zeven vrijdagen lang kunt genieten. Er is voor elk wat wils: van veelbelovende nieuwkomers tot gevestigde waarden.
‘De Facktorij' is een kunstcollectief rond outsiderkunst dat psychiatrische patiënten de kans geeft om zelf een kunstatelier uit te bouwen en bovendien samen te werken met internationaal vermaarde kunstenaars. Vandaag bestaat de kunstclub tien jaar - dé ideale reden om u van harte uit te nodigen op haar overzichtstentoonstelling.
Zoals in elke gemeente zijn er ook in Zoersel heel wat straten die een naam van een persoon dragen. Maar wie kent die persoon nog?
Fietsen in het spoor van stripfiguren en hun tekenaars, met veel stripgerelateerde activiteiten op het parcours. Dat is wat de striproute u wil bieden. Vorig jaar werd deze route gelanceerd en sindsdien is ze enorm populair. Om haar eerste verjaardag te vieren, loopt sinds zondag een speciale actie met gratis stripboeken en staat in mei een groot feest op de agenda.
De veertiende editie van erfgoeddag, met als thema ‘grenzeloos’, wil aanstaande morgen grenzen en begrenzingen in beeld brengen, samen met de totstandkoming, het ontbreken of het doorbreken ervan. In onze gemeente grijpen we het thema ‘grenzeloos’ aan om ons licht te werpen op de geschiedenis van onze jumelages.
Jeugdhuis JoeNiz in deelgemeente Sint-Antonius is uitgerust met een speciale repetitieruimte die de naam ‘JoeBox’ kreeg. Deze ruimte is gebouwd met geluidsdempende materialen volgens het box-in-boxprincipe, wat een optimale akoestiek oplevert voor muziekgroepen en geen hinder voor de omgeving. Vanavond vindt de officiële opening plaats en kunnen de eerste muzikale noten gekraakt worden.
De vzw Beeldenhuis wil bijdragen tot het behoud van het kunstpatrimonium van Zoerselse ereburgers Pol Van Esbroeck en Mariëtte Coppens. In Het Beeldenhuis, Gagelhoflaan 38, zullen onder meer retrospectieven en thematentoonstellingen georganiseerd worden
Naar aanleiding van de Week van de Amateurkunsten nemen 11 lokale kunstenaars uit Zoersel deel aan de tentoonstelling ‘Groote Kunst / Kleine Kunst’. Hun werk confronteren we met de grote kunst van kleine kunstenaars, meer bepaald het werk dat leerlingen van het filiaal beeldende kunst hebben gemaakt.
Digitale stambomen, tablets, werken in de cloud ... Lijkt dit Chinees voor u? Wel, niet voor lang meer! Van 22 tot en met 25 april kunt u immers deelnemen aan de digitale week bij digidak, zowel in onze bibliotheek in Zoersel (Zonneputteke 1b) als in het administratief centrum in Sint-Antonius (Handelslei 167).
Na het overdonderende succes van vorig jaar presenteren de artiesten van Huize Monnikenheide u, samen met toneelgroep Tillia en la lluvia, het inclusieve theaterproject ‘Oe wist? - deel 2’, oftewel ‘Voor wa ist?’. Noteer dus alvast 25, 26 of 27 april in uw agenda!
Tradities zijn er om in stand te houden! Zoals elk jaar schenken de deelnemers van onze kerstmarkt 20 % - of meer - van hun winst aan het goede doel. Resultaat: gisteren mochten maar liefst drie goede doelen elk € 2.500 in ontvangst nemen. Een bedrag dat ieder van hen erg nuttig zal besteden.
Op donderdag 3 april is Rick de Leeuw, samen met zijn trouwe kompaan Jan Hautekiet aan de piano, te gast in de Kapel. Het belooft een even intense als ontspannende avond te worden. Een avond waarin, naast muziek van zijn nieuwste solo-cd ‘Beter Als’, ook zijn rijke muzikale verleden ruim aan bod zal komen.
Zeven nominaties volstonden ruim voor de Landelijke Gilde om afgelopen zondag de cultuurprijs in ontvangst te mogen nemen. Elk jaar reikt ons gemeentebestuur, op advies van de cultuurraad, een prijs uit aan een vereniging of persoon die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt.
2014 is het startjaar van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Gedurende de komende vier jaar verdienen de slachtoffers van de gruwelijke oorlog, die Wereldoorlog I was, 100 jaar na de feiten een waardige nagedachtenis. Ook in Zoersel zullen we WO I op gepaste wijze herdenken.
Van 11 tot en met 13 februari loopt in het Europees Parlement de tentoonstelling ‘Colourful Minds’. Kunstenaars van dienst zijn niemand minder dan de bewoners van Huize Monnikenheide. Ook u bent uiteraard van harte uitgenodigd om hun werken te gaan bewonderen in Brussel.
Maakt u wel eens een praatje met uw buren? Wordt het nog eens zo gezellig met een drankje, een hapje én de rest van de straat erbij? Dan bent u zeker geïnteresseerd in de ondersteuning die het gemeentebestuur biedt bij het organiseren van een buurtfeest? U kunt vanaf nu een aanvraag indienen.
Vanaf nu maandag kunt u in de patio van het administratief centrum (Handelslei 167) een expo bezoeken over het levensverhaal van Nelson Mandela, van symbool van de strijd tegen Apartheid tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. De expo loopt nog tot en met vrijdag 21 februari.
In augustus krijgen we, tijdens Eurozoersel, opnieuw bezoek van onze buitenlandse vrienden. We zijn dan ook volop op zoek naar gastgezinnen die hen een warm onderkomen willen bieden. Bent u niet zeker of dit iets voor u is? Kom dan 6 februari om 20 uur naar de infoavond in het Koetshuis (park Halle).
De werkzaamheden aan de nieuwe bibliotheek in Zoersel schieten goed op. Vier maanden na de start werd het hoogste punt bereikt met de plaatsing van de twee grote prefab-balken in de voorgevel.
Om het u, als cultuurliefhebber, makkelijker te maken om uw weg te vinden in ons cultuuraanbod zullen we voortaan alle cultureel geïnspireerde initiatieven die in de verschillende culturele locaties plaatsvinden, bundelen onder de noemer ‘gemeenschapscentrum Zoersel’.
Donderdag 30 januari wordt een hoogdag voor al wie houdt van poëzie. Al tien jaar lang is de laatste donderdag van januari namelijk ‘Gedichtendag’ in Nederland en Vlaanderen. Sinds dit jaar is Gedichtendag bovendien de start van een heuse Poëzieweek. Voor de enorme hoeveelheid optredens, publicaties, poëzieprijzen en activiteiten is één dag simpelweg veel te kort!
‘Er woont iemand anders in mijn hoofd’. Dat is de naam van het bronzen kunstwerk dat sinds zondag aan de inkom van het woonzorgcentrum prijkt. Kunstenaar Luk Van Soom draagt het werk op aan zijn tante Bertha en aan alle andere mensen die lijden aan dementie.
Schilderij van het jaar is een landelijke verkiezing die open staat voor alle schilders. Zoerselaars Marleen Verhelst en Bert Prins behoren tot de 50 best beoordeelde schilderijen.
Op maandag 11 november herdenkt Zoersel de ‘Groote oorlog’. Iedereen is van harte uitgenodigd op de herdenkingsplechtigheid.
ronde door Vlaanderen 15/10/2013
Poco a poco, een integratieorkest van mensen met en zonder beperking, bestaat dit jaar twintig jaar. Voor deze gelegenheid gaan ze met hun 80-koppig orkest op ronde door Vlaanderen. "We willen heel Vlaanderen tonen dat er wel degelijk muziek zit in ons idee van inclusie en integratie. De passie, het engagement, het enthousiasme van onze orkestleden: we willen ze maar al te graag delen", zo luidt het.
Wordt Vlaanderen één grote parkstad? Hebben alle verkavelingstuinen samen de kracht van een natuurgebied? Is hoogbouw de beste oplossing voor het gebrek aan betaalbare bouwgrond? Hoe combineer je een fabriek met een winkelstraat? Komt na het groendak het groentendak? Tijdens de Dag van de Architectuur, nu zondag, gaan we op zoek naar nieuwe woon-, werk- en samenlevingsvormen. In onze eigen gemeente opent Huize Monnikenheide de deuren van een aantal van haar gebouwen.
Misschien hebt u thuis nog ergens foto’s, documenten, voorwerpen of verhalen van de Eerste Wereldoorlog. Naar aanleiding van ‘2014-18, 100 jaar Groote Oorlog’, verzamelt het provinciebestuur met enkele partners mee getuigenissen van de Eerste Wereldoorlog.
Na Tony Bel (+), Pol Van Esbroeck (+), Mariette Coppens, Merho en François Glorieux valt nu de eer te beurt aan juweelontwerpster Danielle Goffa. Het schepencollege kent deze titel toe op basis van speciale verdiensten of talenten zowel binnen als buiten Zoersel. Ook moeten de genomineerden een belangrijke bijdrage leveren aan onze samenleving.
Droom jij ervan om op een podium te staan, in een popgroep te spelen, een boek te schrijven... Dan ben je bij onze muziek- en woordacademie aan het juiste adres. De inschrijvingen starten opnieuw nu maandag. Om je keuze iets makkelijker te maken, sommen we graag kort even de verschillende mogelijkheden voor jongeren (vanaf 8 jaar) en volwassenen op.
Bart Cannaerts, Marleen Merckx, An Pierlé, Jan De Wilde, Laïs, Michel Wuyts, Vlaams radiokoor … Begint u al te lachen of krijgt u een acuut ontspannend gevoel bij het lezen van deze namen? Dan is er goed nieuws want ze komen! U kunt van hun optredens, lezingen, concerten … komen genieten in eigen gemeente! Cultuur, in al haar verschillende facetten, en dat vlakbij; fantastisch toch?
Maandag en dinsdag verschijnen een kleine vijftig fotoportretten in het straatbeeld van Sint-Antonius. Dat gebeurt in het kader van het ‘Inside Out Project’, een wereldwijd kunstproject met een tweeledig doel.
Afgelopen dinsdag werd een bronzen beeld van Anne Frank onthuld in Amsterdam. Het beeldhouwwerk werd gemaakt door Mariëtte Coppens, ereburger van Zoersel.
Traditiegetrouw vinden er tussen 1 en 11 juli tal van activiteiten plaats in het kader van Vlaanderen Feest!. U kunt in onze gemeente mee feesten op 5 juli tijdens Parkplezier. > inschrijven voor 1 juli
De Dag van het Park op zondag 26 mei biedt voor elk wat wils. De boekenliefhebbers onder u kunnen zich onderdompelen in de tweedehandsboekenmarkt ‘natuur, bos en landschap’. Bent u geboeid door de geheimen van het oude parkgebied, dan kunt u om 13.30 uur deelnemen aan de begeleide parkwandeling.
U hebt dit wellicht al gemerkt. Op de site tegenover het dorpsplein in deelgemeente Zoersel zijn al sinds 22 april opgravingen aan de gang. De archeologen zijn in hun nopjes. Zij hebben enkele bijzondere vondsten gedaan. Er zijn allerlei sporen aan het licht gekomen die duiden op bewoning in de ijzertijd en de middeleeuwen, waaronder een waterput, opslagplaatsen voor graan en een woonstalhuis.
Om het thema ‘Natuurtalent’ van Week van de Amateurkunsten trouw te blijven, kunt u zondag 12 mei 2013 van 13 tot 18 uur een bezoekje brengen aan onze eigen ‘Place du Tertre’ om en rond het Bezoekerscentrum van het Zoerselbos en het Boshuisje.
Decors uit strips, standbeelden van Kiekeboe of De Rode Ridder, het Suske en Wiske-museum, een ecoduct (toegelicht door stripfiguren), een stripmuur … Dit en nog veel meer komt u tegen wanneer u de nieuwe striproute fietst.
Al sinds de jaren '60 is Philip Catherine één van de vooraanstaande figuren van de Europese jazz-scène. Zijn samenwerking met jazzgrootheden zoals Chet Baker, Tom Harrell, NHOP, Stéphane Grappelli, Larry Coryell, Dexter Gordon, Charles Mingus, zijn unieke stijl en klankkleur alsook zijn ongebreidelde inzet voor de muziek, zijn van een niet te miskennen invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese jazz.
Vanaf vandaag zullen verdere opgravingen gebeuren op de site aan het dorpsplein in Zoersel om nadien de sporen zo goed mogelijk te kunnen interpreteren.
Zondag 21 april is het weer Erfgoeddag! Uw gastheren in Vlaanderen en Brussel zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren, klokkenmakers en tal van andere deelnemers. Erfgoed saai? Vergeet al die vooroordelen en trek er met het gezin (gratis) op uit.
In 2014 zal het 100 jaar geleden zijn dat Wereldoorlog I uitbrak. Wereldoorlog I betekende het begin van een totaal nieuwe wereld: Vele gebeurtenissen van vandaag vinden hun oorsprong in ’14-’18.
Bent u van plan om tijdens het weekend van 29 en 30 juni of tussen 3 en 11 juli met uw vereniging, straat of wijk een activiteit te organiseren? En wilt u die activiteit of dat initiatief graag ook in het teken plaatsen van de campagne voor onze Vlaamse feestdag? Dan kunt u zich kandidaat stellen als lokale organisatiepartner van ‘Vlaanderen Feest!’ en zo kans maken op een feestcheque.
Tijdens de Dag van het Park op zondag 26 mei vindt in het gemeentepark van Halle een tweedehandsboekenmarkt plaats met als thema ‘Natuur, bos & landschap’.
Tradities houden we graag in ere. En zeker die om de talrijke vrijwilligers in onze gemeente eens in de schijnwerpers te plaatsen. We nemen dan ook weer met veel plezier deel aan de Week van de Vrijwilliger, die loopt van 2 tot en met 10 maart.
Eurozoersel vzw en de drie jumelagecomités nodigen iedereen graag uit voor een unieke eetfestijn ‘Europa op uw bord’. Ze bieden u een menu aan met typische gerechten uit de landen van onze jumelage-gemeentes Laubach, Gräfenhainichen, Crucea en Lora del Rio.
De 14de Gedichtendag vindt plaats op donderdag 31 januari 2013. Het wordt de start van de eerste poëzieweek die loopt tot en met 6 februari en 'Muziek' als thema heeft. In heel Vlaanderen en Nederland vinden tal van activiteiten plaats, en dat een hele week lang. In Zoersel starten we zelfs een weekje vroeger, vanaf 26 januari.
Eind vorig jaar werd de lijst met bouwkundig erfgoed in Zoersel aangevuld met een nieuw gebouw, namelijk de Gasthuishoeve in de Heideweg in Halle, recht tegenover de Krimveldweg. "Daarmee houdt u mij niet uit mijn slaap", denkt u misschien. Neen, u hoeft er uw nachtrust niet voor te laten. Maar als u vindt dat sommige mooie dorpszichten, historische gebouwen of karakteristieke gevels niet zonder meer onder de sloophamer moeten verdwijnen, dan is deze lijst voor u zeker waardevol.
Nog geen jaar na de opmerkelijke archeologische vondsten aan de Oostmallebaan - werd er in Zoerseldorp nogmaals een archeologisch onderzoek aangevat. Ditmaal op de site tegenover het dorpsplein, waar binnenkort gestart wordt met de bouw van o.a. een nieuwe bibliotheek. Het onderzoek leverde daar bewoningssporen op uit de middeleeuwen. ...
Roger Stubbe, een 88-jarige Zoerselaar, schonk een schilderij aan onze gemeente. Het landelijke zicht op de kerktoren van Lissewege werd geschilderd door een Berchemse schilder, August Van Steenacker (1890-1965).
Een zestal urnen uit aardewerk en verscheidene grafmonumenten die dateren van ongeveer 750 jaar vóór Christus. Dat is het opmerkelijke resultaat van een archeologisch onderzoek dat eind vorig jaar werd uitgevoerd op een braakliggend terrein ingesloten tussen de Oostmallebaan, Graffendonk en Salphensebaan. Het resultaat van de opgravingen kunt u vanaf 30 november zelf bekijken tijdens de tentoonstelling in Zoersel.
De Bijl speelde in het verleden een belangrijke rol in het sociaal-culturele leven in deelgemeente Zoersel, onder meer als repetitieruimte en concertzaal voor fanfare De Lindekring. De Heemkundige Kring schetst aan de hand van fotomateriaal, voorwerpen en documenten de geschiedenis van de Bijl als vroegere feestzaal. Want in het dorp, onder de linde, plaatsten heel wat Zoerselse jongeren hun eerste danspasjes of kusten er hun eerste lief.
cultuurdienst

cultuur
administratief centrum
Handelslei 167
T 03 2980 9 05
 

cultuurbeleidscoördinator 
Bart Van Santvliet 
T 03 2980 7 13

programmator gemeenschapscentrum Zoersel (de Bijl / de Kapel)
Franky Michielsen
T 03 2980 7 15